Svensk diplomat utvisas från Ryssland

En svensk diplomat ska utvisas från Ryssland efter att ha deltagit i en demonstration för oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj, enligt Aftonbladet.
– UD kan bekräfta att Ryssland beslutat att utvisa en svensk diplomat, säger Linn Duvhammar på UD:s presstjänst, till tidningen.

ANNONS
|

En svensk, en tysk och en polsk diplomat kommer att utvisas ur Ryssland efter att ha deltagit i en demonstration för oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj, rapporterar Aftonbladet med hänvisning till polska nyhetsbyrån PAP.

– UD kan bekräfta att Ryssland beslutat att utvisa en svensk diplomat, säger Linn Duvhammar på UD:s presstjänst, till Aftonbladet.

– Vi betraktar det fullständigt ogrundat och har framfört det till den ryska sidan.

Utrikesdepartementet nekar till de ryska anklagelserna.

– Vi beklagar det ryska agerandet och förbehåller rätten att vidta lämplig svarsåtgärd, säger Linn Duvhammar.

Ryssland hävdar att den svenska diplomaten har deltagit i demonstrationen. Enligt den ryska nyhetsbyrån Interfax gäller det en manifestation i S:t Petersburg den 23 januari, skriver TT.

ANNONS

– Diplomaten har observerat en demonstration, säger Linn Duvhammar på UD:s pressjour, till TT.

Svenska UD förnekar att diplomaten deltog aktivt i en demonstration.

– Diplomaters rätt att observera en demonstration är en naturlig del av att följa den politiska utvecklingen i ett land, och en av diplomatins kärnuppgifter, säger Duvhammar.

Den ryske oppositionsledaren Aleksej Navalnyj dömdes i veckan till tre och ett halvt års fängelse för att ha avstått från att anmäla sig hos sin övervakare – när han låg i koma i Tyskland.

LÄS MER:Därför utvisar Ryssland en svensk diplomat

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS