Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Jessica Magnusson från Borås har i ett tiotal år och drivit olika biståndsprojekt i det skalv- och tsunamidrabbade området i Indonesien.

Svensk befarar stor katastrof på Sulawesi

Svenska Jessica Magnusson har drivit olika biståndsprojekt i det nu helt avskurna skalv- och tsunamidrabbade området i Indonesien – och hon är mycket orolig.

Uppgifterna talar hittills om nära 400 bekräftat döda i skalvet och den efterföljande tsunamin. Men videobilder på uppemot tre meter höga vågor som på fredagen slog in över staden Palu på ön Sulawesi gör Magnusson orolig.

- Utifrån bilderna man har sett och med tanke på hur staden ser ut och hur den är lokaliserad så förstår man att det här är väldigt allvarligt.

Magnusson, som är från Borås, bodde i Palu i ett tiotal år och drev olika biståndsprojekt i området där omkring 600 000 invånare finns.

"Väldigt olustigt"

Magnusson säger att hon nu inte lyckats nå någon i området på telefon, och att hon inte fått några reaktioner därifrån på Facebook.

- Det känns väldigt, väldigt, väldigt olustigt – jag har inte fått kontakt med någon.

Jessica Magnusson hoppas att världens stora hjälporganisationer förberett sig på att det kan röra sig om en mycket stor katastrof på Sulawesi.

Förutom telefon- och datorkommunikationer har också broar, vägar, flygplatser och annan infrastruktur skadats.

Ingen motpart

Magnusson har kontakt med andra människor i andra delar av i Indonesien, och säger att tsunamin kan ha drabbat lokala befattningshavare svårt. Inget katastroftillstånd har utropats av den lokala administrationen.

- Man har från Jakarta (Indonesiens huvudstad) försökt nå Palu men man har inte lyckats få kontakt med borgmästaren eller andra beslutsfattare. Man har därför ingen motpart att organisera räddningsarbetet med.

Hon säger att regeringen i Jakarta planerar att skicka ett militärt transportflygplan till Palu på söndagen via Lombok och Makassar.

På frågan om inte myndighetspersoner i Palu förberett sig på en katastrof genom att exempelvis ha en satellittelefon liggande svarar Magnusson att det kanske inte hjälper om broar och vägar skadats i staden.

- Då kan de inte ta sig till stadshuset även om nu en satellittelefon hade funnits där.