Svensk älgkrockdocka fick Ignobelpriset

Svenska ingenjören Magnus Gens vann Ignobelpris i säkerhetsteknik. Priset går till forskning som leder till skratt, vilket i det här fallet var en krockdocka formad som en älg.

ANNONS
|

För 21 år sedan läste Magnus Gens till civilingenjör på Kungliga tekniska högskolan, KTH, i Stockholm. Som examensarbete byggde han en älgkrockdocka i gummi.

Tusentals fordon i Sverige krockar med älgar varje år och med hjälp av Magnus Gens krockdocka kan man se hur allvarliga konsekvenser det kan bli i en kollision. Nu har gummiälgen vunnit årets Ignobelpris i säkerhetsteknik, skriver BBC.

– Det var verkligen helt oväntat. Det är ju också ett arbete som jag gjorde för relativt länge sedan, säger Magnus Gens till DN.

”Fruktansvärd påverkan”

Priset delas årligen ut vid Harvard University och är en parodi av Nobelpriset. Syftet är att uppmärksamma forskning som i första hand får dig att skratta – och sedan tänka.

ANNONS

När den svenska ingenjören utvecklade krockdockan studerade han älgars storlek, form och densitet – för att få den så verklighetstrogen som möjligt. Magnus Gens älgdocka är byggd av ett flertal gummiplattor och sitter ihop med vajrar.

En älg väger mellan 250 till 300 kilo, och i en kollision med det stora djuret i hög hastighet är det svårt att komma lindrigt undan.

– Det är en fruktansvärd påverkan. Du kommer se vindrutan explodera och allt glas kommer hamna i knät och i ansiktet på passagerarna i framsätet. Och det sliter nästan av taket från bilen, säger Magnus Gens till BBC.

I år var prisutdelningen digital, vilket den har varit sedan pandemin bröt ut. Priset delas ut i flera andra kategorier, bland annat i kardiologi – där var svensken Daniel Lindh en av vinnarna. Hans forskargrupp fann bevis på att människor som träffas för första gången och känner sig attraherade av varandra, kan få synkade hjärtslag. Biologipriset gick till forskare som har studerat hur förstoppning påverkar skorpionens parningsmöjligheter.

Vinnarna får 10 miljarder Zimbabwedollar – en värdelös och extremt inflationsdrabbad valuta.

LÄS MER:Älg sprang över Plikta i Slottsskogen: ”Min dotter blev skärrad”

LÄS MER:Högsäsong för viltolyckor – så undviker du dem

LÄS MER:Älg attackerade Sven på kvällspromenaden

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS