Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Svarar på demonstrationerna med stridsfordon

Tusentals demonstranter har campat i månader i Cannon Ball i USA för att protestera mot byggandet av en oljeledning. De senaste veckorna har demonstrationerna trappats upp, och nu rasar både lokalbefolkning och kändisar mot byggprojektet, som riskerar att förorena dricksvatten och vanhelga heliga gravar. Nu ifrågasätts polisens gensvar.

North Dakota Acess Pipeline är ett projekt som ska transportera en halv miljon tunnor olja till raffinaderier i Illinois i USA. Denna pipeline är planerad att passera genom North Dakota Lake Oage, vilket drabbar lokalbefolkningen där på flera olika sätt, enligt Business Insider.

Drabbar helig gravplats 

De senaste månaderna har tusentals demonstranter, med representanter från mer än 100 stammar med amerikansk urbefolkning, campat i Cannon Ball i North Dakota för att protestera mot projektet. Dels för att pipelinen passerar en för stammarna helig gravplats, men också en stor källa för dricksvatten till boende i området.

- Den främsta orsaken till att det här är en så stor sak här är att det kommer att påverka vår vattenförsörjning, säger Aries Yumul, en biträdande rektor vid North Dakota Todds länsskoldistrikt till tidningen.

Kändistätt bland protestanterna

Flera kända ansikten har anslutit sig till protesterna, så som Shailene Woodley, Susan Sarandon och Rosario Dawson, och nu verkar även president Barack Obama ställa sig på invånarnas sida. 

Och protesterna bara fortsätter. Nu senast intog ett protesttåg Grand Central Station i New York.

Enda källan till dricksvatten

Om rörledningen skulle läcka eller brista, skulle det skicka olja djupt in i Missouri floden, vatten invånarna förlitar sig på till allt från att bada i till att dricka. 

- Missourifloden är stammens enda källan till vatten, och om det läcker, kommer det att spillas ut i floden, sa Devashree Saha vid Brookings Institution till tidningen.

Rörledningen var ursprungligen avsedd att byggas mycket längre norrut, i närheten av North Dakota huvudstad Bismarck, men efter att folk uttryckt farhågor för att det skulle kunna sätta samhällets vattenförsörjning i fara har man nu planerat om rutten - så den i stället hotar Standing Rock Sioux.

- Våra akviferer och floder matas av denna flod, om det skulle bli förorenat skulle det påverka alla stammens nationer. Tanken på det... det skulle vara en dödsdom vid denna tidpunkt, säger Yumul.

Svarar med stridsfordon

Protesterna har enligt The Guardian blivit allt intensivare under de senaste två veckorna, i samband med att att byggnadsarbetet har närmat sig Missourifloden och att polisen har svarat aggressivt på aktivisters demonstrationer med gripanden, pepparspray, kravallutrustning och stridsfordon.

Enligt tidningen utreder en FN-grupp nu anklagelser om brott mot demonstranternas mänskliga rättigheter.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.