Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Isbjörnen är sårbar for klimatförändringar i Arktis, men de forskare som följer björnarna på Svalbard konstaterar att djuren där ser ut att vara i god form.

Svalbards isbjörnar i fin form

Isbjörnarna på norska Svalbard ser ut att klara sig bra, trots att värmerekord och minskande istäcke i Arktis på senare år har försvårat djurens livsbetingelser på andra håll i norr.

-Vi har kommit fram till att beståndet har ökat. Det norska beståndet beräknas nu till runt 975 björnar mot 685 för elva år sedan, berättar Jon Aars vid Norsk Polarinstitutt, som leder forskningen.

Han betonar att talen är osäkra, men säger att det finns grund till att tro att det verkligen har skett en ökning. Svalbard hade rekordvärme i somras, men förra vintern var isförhållandena goda.

-Isen kom tidigt hösten 2014 och låg länge. Det har stor betydelse för isbjörnarna, intygar Aars. -Men det betyder inte att faran är över. Får vi flera år på raken med dåliga isförhållanden kan det bli kritiskt.

Glädjande är att björnarna ser ut att ha det bra på land och därmed vara mindre beroende än befarat av havsisen.

Hela beståndet i Barents hav (Norge och nordvästra Ryssland) beräknades 2004 till cirka 2 650 djur. I den räkning som genomfördes i höstas valde Ryssland att inte delta. Forskare från båda länderna fick inte genomföra en expedition på ryskt territorium. Det är en av anledningarna till osäkerhet kring talen.

Isbjörnen fredades på Svalbard 1973 efter ett århundrade med intensiv jakt.

Bild: Jon Aars / Norsk Polarinstitutt/NTB/TT