En skadad ukrainsk luftförsvarsbas vid Mariupol i inledningen av den ryska invasionen.
En skadad ukrainsk luftförsvarsbas vid Mariupol i inledningen av den ryska invasionen. Bild: Evgeniy Maloletka/AP/TT

Svårt pussel att få vapensystem till Ukraina

Handhållna vapen strömmar in i massor till Ukraina. Men större system, som stridsflygplan och långdistansluftvärn, har varit betydligt svårare att skicka till landet. Men kanske kan slovakiska luftvärnsrobotar nu vara på väg.

ANNONS

Drönare, handhållna luftvärnsrobotar och pansarvärnsrobotar har skickats i mängder till Ukraina sedan Ryssland invaderade landet.

Ukraina har också bett västvärlden om hjälp med större och dyrare vapensystem i kampen om luftherraväldet över landet. Men de större systemen har visat sig vara en svårare nöt att knäcka, en orsak är att de länder som skulle kunna skicka systemen till Ukraina då inte har tillräckligt för att försvara sig själva.

Bland annat uppgavs Polen till en början vara berett att ställa sina Sovjettillverkade Mig-29 till Ukrainas förfogande, en typ av plan som ukrainska stridspiloter är utbildade att använda. Polen ska då ha bett att få amerikanska F-16 i stället, men det visade sig vara lättare sagt än gjort. Och dessutom ställde sig USA skeptiskt till att flytta de polska flygplanen till Ukraina via den tyska flygbasen Rammstein.

ANNONS

Löfte från Biden

Nu verkar en liknande situation ha uppstått kring luftvärnssystemen S-300. Ukraina använder sig av systemet som utvecklades av Sovjetunionen, och de har pekats ut som en orsak till ryska flygförluster. De mobila systemen har betydligt längre räckvidd än de handhållna Stingerrobotarna. S-300 finns också i Slovakien, som enligt The Washington Post sagt sig beredda att skicka till Ukraina.

– Men vi kan inte göra oss av med ett system som skyddar vårt luftrum om vi inte får något som ersätter det, sade försvarsdepartementets talesperson Martina Koval Kakascikova, enligt flera medier.

Systemen ska ha varit på agendan när USA:s försvarsminister Lloyd Austin besökte Slovakien förra veckan, men det är oklart om det ledde till något omedelbart resultat.

Till skillnad från stridsflygplanen har USA:s president Joe Biden lovat att hjälpa Ukraina med långdistansluftvärn, som S-300.

Bråttom att bli klara

Tyskland och Nederländerna har erbjudit sig att förse Slovakien med varsitt luftvärnsbatteri av den amerikanska typen Patriot.

– Det här är pågående diskussioner som vi har, inte bara med det landet (Slovakien), utan många andra om hur vi kan förse Ukraina med den typen av försvarskapacitet, inklusive långdistansluftvärn som vi vet att de är bekväma med att använda, tränade på, har i sina lager och som kan förstärkas, säger Pentagons talesperson John Kirby vid en pressträff.

ANNONS

Det är viktigt att snabbt få systemen på plats i Ukraina, men att flytta Patriotsystemen till Slovakien kan ta veckor, enligt AFP.

– Vi vill göra det så snabbt som möjligt, konstaterar Kirby.

– Vi är så klart medvetna om klockan, och att Ryssland intensifierar sitt bombardemang och långdistansbeskjutning av städer och befolkningscentrum över hela landet. Så vi har de här diskussionerna aktivt, varje dag, säger han.

Ett tyskt Patriotsystem är på väg till Slovakien. Arkivbild.
Ett tyskt Patriotsystem är på väg till Slovakien. Arkivbild. Bild: Axel Heimken/AP/TT

Fakta: S-300

Luftvärnssystemet S-300 utvecklades i Sovjetunionen, och används i dag av bland andra Ryssland, Ukraina, Belarus, Kina, Slovakien och Grekland och ytterligare omkring tio länder. Robotarna förvaras normalt sett på en lastbil, och kan användas på mål på mellan 25 och 150 kilometers avstånd.

Systemet kan slå ut flygplan, helikoptrar, drönare och ge visst skydd mot kryssnings- och ballistiska robotar. Det finns några olika varianter på systemet, varav den senare S-300V ses som en motsvarighet till amerikanska Patriot.

Källa: CSIS

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS