Svårt att läsa av ledaren

ANNONS
|

Alla nyvalda amerikanska presidenter får, innan de tillträder, en sammanställning över de allvarligaste säkerhetshoten mot USA. Högst upp står sedan flera årtionden Nordkorea. Det är fortfarande inte fred på den koreanska halvön efter Koreakriget 1950 - 1953. Ett tillfälligt eld upphör har permanentats och stilleståndslinjen vid den 38:e breddgraden är en av världens mest militariserade zoner. USA har en omfattande militär närvaro och USA och Sydkorea genomför för närvarande en gemensam militärmanöver i vattnen utanför den koreanska halvön.

Nordkorea utnyttjar nu den komplicerade politiska situationen i Sydkorea för att öka spänningen. Missiler, som kan bära kärnvapen, har testskjutits de senaste månaderna. Samtidigt har mordet på Kim Jong-uns halvbror Kim Jong-nam i Malaysia spätt på spekulationerna om att det kan dölja en militär mobilisering som hotar hela regionen.

ANNONS

Sydkorea president avsatt

Sydkoreas president Park Geun-hye har avsatts efter korruptionsanklagelser och stora demonstrationer genomförs sedan flera veckor. Hon ställs inför rätta inom kort. Teknikjätten Samsungs chef har dessutom arresterats, också för korruption. Det är ett allvarligt politiskt läge som lett till våldsamma sammandrabbningar i Sydkorea och presidentval skall hållas inom den närmaste framtiden. När Park Guen-hye ställs inför rätta kan hon dömas till ett långt fängelsestraff.

Nordkorea har alltid skickligt spelat på internationella spänningar och kärnvapnen gör det mycket allvarligare. Hoten om att använda vapnen finns numera ständigt med i ekvationen.

Sydkorea och Japan har höjt beredskapen och Kina manar Nordkorea till besinning.

Kim Jong-un svårt att läsa

Men Kim Jong-un är svår att avläsa. Det nordkoreanska systemet är slutet och avrättningar av släktingar som påstås hota makten sker regelmässigt. Mordet på halvbrodern kan vara en del i en större maktkamp. Kim Jong-nam har visserligen levt utomlands under längre tid sedan han – enligt egen uppgift – flytt landet för att kunna gå på Disneyland.

Men det är oklart hur han kunnat försörja sig och ryktena gör gällande att han gått utländska regeringars ärenden och försett dem med information. Det behöver inte vara väsentliga uppgifter men för den paranoida nordkoreanska regimen räcker det med att överhuvudtaget ha utländska kontakter.

ANNONS

Nordkorea har länge levt på randen till kollaps sedan Sovjet nedmonterades och Ryssland avbröt samarbetet. Svältkatastrofen i slutet på 1990 -talet innebar att Nordkorea öppnade sig för internationell nödhjälp, men trots umbärandena hölls det gamla systemet kvar samtidigt som påstått oppositionella fördes till gulagarkipelagen.

Lögnen går som en röd tråd

Nordkorea är svårt att tolka även på plats. Lögnen går som en röd tråd genom hela samhället och även det uppenbara kan förnekas. Så kunde jag själv iaktta hur hungrande nordkoreaner åt rötter medan regimens företrädare hävdade att det ymnighetshorn med färska grödor, som visades i tv, var den vanlige medborgarens skafferi.

Det är oberäkneligheten som gjort att den nordkoreanska regimen lyckats hålla sig kvar. Med möjligheten att använda kärnvapen finns rädslan att Sydkorea och Japan i första hand kan attackeras. Detta gör att omvärlden hittills tassat på tå när det gäller förtryck och bristen på mänskliga rättigheter. Nordkorea har erbjudits hjälp med att utveckla fredlig kärnkraft i utbyte mot att lägga ned sitt kärnvapenprogram. Men utländska observatörer och samarbetspartners på kärnkraftsområdet har konsekvent förts bakom ljuset.

Med den oroliga politiska situationen i Sydkorea ökar spänningen längs stilleståndslinjen och Nordkorea spelar på rädslan i regionen.

Oklart vem som beställde mordet

Vem som beställde mordet på Kim Jong-uns halvbror på en flygplats i Malaysia är oklart, men att kvinnorna som gripits är hjärnorna bakom dådet är inte troligt. Medan intresset koncentreras till släktdramat tilltar misstankarna om att Nordkorea i tysthet planerar eller undanhåller något helt annat. Vad detta kan vara är också oklart.

ANNONS
ANNONS