Slickade tekoppar, sojaflaskor och sushibitar. Japan skakas av ohygienisk ”sushiterrorism” efter virala videor på sociala medier.
Slickade tekoppar, sojaflaskor och sushibitar. Japan skakas av ohygienisk ”sushiterrorism” efter virala videor på sociala medier. Bild: Gorm Kallestad

”Sushi-terrorism” skakar Japan

Virala videos där tonåringar saboterar sushirätter runt om i Japan skakar önationen. En polisutredning har nu dragit igång efter att flera klipp publicerats och fått spridning på sociala medier. Händelserna har kallats för ”sushiterrorism”.
– Det här är vidrigt, reagerar en Twitteranvändare.

ANNONS
|

En matskandal skakar Japan efter att flera videoklipp florerat på sociala medier där landets nationalrätt, sushi, ser ut att skändas på olika sätt, rapporterar The Guardian. En polisutredning har nu inletts.

Det är främst restauranger som har rörliga band med sushirätter som åker runt, som drabbats. Även restauranger som tillhör en kedja som har datoriserade sushikockar har drabbats.

Slickar på saker och ting

Och det rör sig inte om vanliga etikettbrott, som att dränka riset i sojan, som polisen utreder. Ett av de mest spridda videoklippen, som fått 90 miljoner visningar, föreställer en tonåring som ser ut att slicka på korken på en sojaflaska som används av flera restauranggäster. Han ska också ha slickat på en tekopp för att sedan lägga tillbaka den bland andra tekoppar.

ANNONS

De hygieniska snedstegen slutar heller inte där, utan pojken slickar sig även om fingrarna i klippet och rör vid två sushibitar som sedan tycks serveras till en annan kund.

Den aktuella videon orsakade, enligt The Guardian, ett rejält tapp i aktievärdet för restaurangkedjan Sushiros moderbolag. Händelsen ska ha ägt rum i kedjans restaurang i centrala Gifu.

Rättsliga åtgärder

Men det finns flera klipp som orsakat ramaskri i Japan. Människor har bland annat filmat när de lagt wasabi på andra personers sushi och slickat på skedar som används av restauranggäster för att ta te-pulver.

”Det här är vidrigt”, skriver en användare på Twitter och en annan beskriver nu hur hen ”inte kan gå till en rullbands-sushirestaurang längre.”

Sushiro, som är marknadsledande inom den typen av sushirestauranger, har senare gått ut med att pojken i klippet som beskrivs ovan har bett om ursäkt till företaget tillsammans med sina föräldrar. Samtidigt har Sushiro vidtagit rättsliga åtgärder.

De olika tilltagen på sociala medier har nu fått Sushiro att byta ut alla sina sojaflaskor och att alla tekoppar på restaurangerna ska diskas igen. Flera andra kedjor tänker också vidta rättsliga åtgärder och bland annat installera kameror över rullbanden för att övervaka besökarna.

LÄS MER:Ina Lundström och Evelyn Mok tipsar om sina bästa asiatiska rätter på Göteborgs restauranger

LÄS MER:Sushi Yama i rekonstruktion – personal utan lön

LÄS MER:Sex doldisar i Göteborgs restaurangvärld lyfts fram

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS