General Mark Milley, USA:s högste militär och presidentens närmaste rådgivare, ser kinesiska hypersoniska tester som en mycket betydelsefull och oroande händelse.
General Mark Milley, USA:s högste militär och presidentens närmaste rådgivare, ser kinesiska hypersoniska tester som en mycket betydelsefull och oroande händelse. Bild: Stefani Reynolds

Supervapen ger USA-general kalla kriget-rysning

Hotet från nya supervapen ger USA:s högste militär kalla kriget-rysningar. Han jämför med när Sovjet sköt upp den första satelliten Sputnik.

ANNONS
|

GP skrev i måndags om hur en kapprustning pågår mellan stormakterna, utom all internationell kontroll, av hypersoniska vapenbärare. Det kan vara robotar som når farter på minst fem gånger ljudets hastighet.

Dagens försvarssystem antas vara verkningslösa mot sådana hot. Länder och kontinenter skulle ligga öppna för attacker, i värsta fall med kärnvapen.

Ryssland anses ligga på framkant i den här utvecklingen. Men det gör också Kina. Inom ramen för en militär satsning som i pengar endast överträffas av USA finns nya kärnvapen, robotar och rymdteknologi även för militärt bruk. Nyligen avslöjades nya kinesiska tester med hypersoniska farkoster.

”Nära ett Sputnik-ögonblick”

USA:s ledande general Mark Milley, ordförande för rådet med försvarsstabscheferna och presidentens och försvarsministerns viktigaste rådgivare, säger att Kinas misstänkta hypersoniska robottest är nära ett Sputnik-ögonblick. Han syftar på den sovjetiska satellituppskjutningen som ledde till att kalla krigets kapprustning tog fart på allvar och även inbegrep rymden.

ANNONS

LÄS MER:Supervapen utvecklas utom kontroll

Kina förnekar att det var ett robottest och hävdar att det var en rymdfarkost. Men Mark Milley säger till Bloomberg News att den kinesiska militären växer snabbt.

"Vad vi såg var en mycket betydelsefull händelse av ett test av ett hypersoniskt vapensystem. Och det är mycket oroande. Jag vet inte om det är ett riktigt Sputnik-ögonblick, men jag tror att det är väldigt nära det. Det har all vår uppmärksamhet.”

Hans kommentar är det första officiella erkännandet från USA av påståenden om att Kina genomfört två robottester under sommaren. Rapporter tyder på att det var en kärnvapenkapabel robot som kunde undgå amerikanska luftförsvarssystem, skriver BBC.

Chockade amerikaner

Den sovjetiska satellituppskjutningen av Sputnik 1957 chockade amerikaner, som fruktade att sovjeterna drog ifrån i teknisk förmåga. Det fick president John F Kennedy att förklara att USA skulle landa män på månen, ett mål som uppnåddes 1969.

Pentagon talesman John Kirby vägrade kommentera generalens kommentarer. Hans svar var mer vagt: "Detta är inte en teknik som är främmande för oss, som vi inte har tänkt på på ett tag."

John Kirby tillade att USA arbetade för att stärka försvarssystem och strävade efter sina egna hypersoniska kapaciteter.

LÄS MER:Analys: Kinesiskt stridsflyg utmanar – kan starta krig

USA har, enligt uppgift, helt nyligen genomfört tre hypersoniska robottester vid en anläggning i Virginia. Testerna ska, uppger amerikanska tjänstemän, användas för att samla information om utvecklingen av framtida hypersoniska robotar.

ANNONS

Varnar för Kinas militära tillväxt

General Milley varnar för att den kinesiska militären har vuxit "från en bondebaserad infanteriarmé som var mycket, mycket stor 1979 till en mycket kapabel militär som täcker alla domäner och har globala ambitioner".

Enligt CNN beskrev CIA-chefen Bill Burns Kina förra veckan som det största tekniska hotet mot USA. Tidigare denna månad sa han att spionbyrån skulle öka sina ansträngningar gentemot Kina. President Joe Biden har uttryckt oro över de kinesiska testerna och ser relationen mellan USA och Kina som en "strategisk konkurrens". Kina är uttalat hans största säkerhetspolitiska utmaning.

LÄS MER:Kim Jong-Uns nya "hypervapen" döms ut

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS