Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Supervalsöndag när spanjorerna gick till val

Krisen i Katalonien var det hetaste ämnet när Barcelonaborna röstade i EU-valet under söndagen.
– Min röst är ett sätt att visa mitt missnöje över att vi har politiker som sitter i fängelse och lever i exil, säger spanskläraren Elisenda Torrell.

Det är supervalsöndag i Spanien. Förutom valet till EU-parlamentet hålls kommun- och regionval runt om i landet.

I Kataloniens huvudstad Barcelona röstar invånarna enbart i EU-valet och kommunvalet. I en vallokal i de turisttäta gotiska kvarteren är folk på plats redan när dörrarna öppnar vid nio på söndagsmorgonen. Alldeles i närheten ligger turistmagneterna Barcelonas katedral och stadshuset.

En av de första på plats är sjukpensionären Carmen Sanz. I valet till Europaparlamentet lägger hon sin röst på regeringspartiet socialdemokratiska PSOE. Enligt opinionsmätningarna inför valdagen får de flest mandat.

– De försvarar allas rättigheter och vill att det går bra ekonomiskt för alla, inte bara för självständighetsförespråkarna, säger hon.

"De gjorde ett stort misstag"

Strax efteråt kommer pensionären Jordi Garriga Prous ut från vallokalen med hunden Nur i koppel. För honom var det självklart vem som han vill se som spansk ledamot i EU-parlamentet: Kataloniens förre regionpresident Carles Puigdemont.

Puigdemont stoppades från att ställa upp i EU-valet av Spaniens valmyndighet, men därefter revs beslutet upp av domstolen i Madrid.

– Jag röstade på honom som en reaktion på hur den spanska regeringen har betett sig. De gjorde ett stort misstag, säger han.

"Spanien har ett stort demokratiskt problem där man inte lyssnar på folkets vilja", säger Jordi Garriga Prous. . Bild: Sara Kollberg
"Spanien har ett stort demokratiskt problem där man inte lyssnar på folkets vilja", säger Jordi Garriga Prous. . Bild: Sara Kollberg

Jordi Garriga Prous syftar på hur centralmakten i Madrid – med den förre premiärministern Mariano Rajoy från konservativa Partido Popular i täten – tog över makten i Katalonien efter den olovliga folkomröstningen den 1 oktober 2017.

Hunden Nur, döpt efter det arabiska ordet noor som betyder ljus, börjar skälla och tycker det är dags att gå hem. Jordi Garriga Prous lyfter upp Nur som tystnar och slickar sin husse i ansiktet.

Han älskar namnet som för honom symboliserar liv och hopp. Långt ifrån hur han känner inför den politiska situationen i landet.

– Det är en väldigt mörk period. Spanien har ett stort demokratiskt problem där man inte lyssnar på folkets vilja. Det enda vi vill är att genomföra en folkomröstning för att se om det är en majoritet eller inte som vill se ett självständigt Katalonien.

"Jag kunde inte sova i natt"

Drygt en halvtimmes promenad därifrån ligger hipsterkvarteren Gràcia. Spanskläraren Elisenda Torrell är på väg in i en låg- och mellanstadieskola för att rösta med sonen Pol som sitter i barnvagnen. Trots sina tio månader är han redan valerfaren. Bara för en månad sedan var han med när hans mamma röstade på det lilla antikapitalistiska partiet CUP i det spanska parlamentsvalet. Premiärminister Pedro Sánchez tog hem segern med sitt PSOE, men han har ännu inte bildat någon ny regering.

Att Gràcia är populärt bland unga barnfamiljer märks direkt i lokalen. Det är full rörelse med barn som leker och föräldrar som funderar på vem de ska lägga sin röst på.

Den instängda värmen slår emot Elisenda Torrell som tar upp Pol i famnen. Hon försöker svalka hans ansikte genom att vifta med de två valsedlarna, en vit för kommunvalet och en ljusblå för EU-valet.

Det första valet var enkelt för henne. Hon stödjer den nuvarande borgmästaren Ada Colau från vänsterkoalitionen Barcelona en Comú. Orsaken är Colaus fokus på kvinnor och barn och insatser för att skapa en mer hållbar stad.

Valet till Europaparlamentet var desto svårare.

– EU känns på ett sätt rätt långt bort och jag är inget stort fan av unionen. Det känns mer som en ekonomisk union än en grupp av länder som arbetar tillsammans för frågor som mänskliga rättigheter exempelvis.

Men i år valde hon ändå att rösta och valet föll på en politiker som hon aldrig trodde att hon skulle kryssa för.

– Jag kunde inte sova i natt. Det känns som att jag sviker mina vänsterideal när jag röstar på Puigdemont.

Carles Puigdemont tillhör det borgerliga parti PDECAT och har kampanjat för valplattformen Junts per Catalunya (JuntsXCat) från exilen i Belgien.

– Det är inte rätt att någon som har valts till president ska tvingas leva i exil, säger hon och refererar till resultat i det senaste regionvalet då de partier som vill se ett självständigt Katalonien fick majoritet.

"Vad som händer i Göteborg är fortfarande relevant"

Bara några hundra meter därifrån har paret Laura Alvarez och David Ceder precis röstat. Som på flera andra platser i bostadskvarteret syns stödet för självständighetsrörelsen. Den katalanska röd-blå-gula flaggan hänger från balkonger och folk har på sig gula band för att visa sitt stöd för politikerna som fängslats med anledning av självständighetsprocessen.

Den före detta göteborgaren David Ceder jobbar som flygkapten på Norwegian och flyttade till Barcelona för åtta år sedan. I år var första gången som han valde bland spanska EU-parlamentariker istället för svenska. Med sitt spanska uppehållstillstånd kan han också rösta i kommunvalet.

– Nu bor jag här och kommer att göra det i en oöverskådlig framtid. Vad som händer i Göteborg är fortfarande relevant, men det är här jag vill se att det sker förändringar, säger David Ceder.

Han har under de senaste veckorna följt spanska medier och tydligt märkt hur fokus har legat på den inhemska politiken och mindre på Europa. Men för honom var valet enkelt: vänsterpartiet Podemos.

– De står för ett öppnare samhälle som ska vara mer tillgängligt för alla, säger David Ceder som oroas över att högerpopulistiska Vox får sina första platser i EU-parlamentet.

Valdeltagandet i Spanien är ofta lågt och ligger på drygt 40 procent. Men i år ser det ut att ha gått upp kraftigt jämfört med förra EU-valet, skriver Europe Elects på Twitter. En förklaring till uppgången tros vara att det samtidigt hölls lokala och regionala val.

GP på plats i Barcelona. Fotograf Sara Kollberg och GP:s Europakorrespondent Hanna Rydén.. Bild: Sara Kollberg
GP på plats i Barcelona. Fotograf Sara Kollberg och GP:s Europakorrespondent Hanna Rydén.. Bild: Sara Kollberg

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.