Supertyfon drog förbi Taiwan

Delar av Taiwan lamslogs under onsdagen när den kraftfullaste tyfonen på ett år drog förbi ölandets södra spets. Strömförsörjningen till 180 000 hushåll slogs ut.

ANNONS
|

Supertyfonen som fått namnet Meranti närmade sigTaiwains kust med hisnande fart under natten. Kustnära öar harevakuerats och myndigheterna har intagit katastrofberedskap i väntan på ovädret som färdas framåt med en vindstyrka på över 82 meter per sekund.

Trots att Meranti inte drog in över land var drabbades östra och södra Taiwan av starka stormvindar och massiva regn. Klocka 03.15 svensk tid var Meranti tre mil sydväst om Hengchuns väderstation, då låg vindstyrkan på 76 meter per sekund (263 kilometer i timmen).

Över 180 000 hushåll uppges vara utan elektricitet efter att de starka vindarna nådde sydöstra delarna av landet. Militären har kallats in – 4 000 personer är i beredskap och ska sättas in för att hantera eventuella krissituationer som kan uppstå i tyfonens spår.

ANNONS

Enligt CNN har tyfonen det senaste dygnet uppgraderats från en kategori 1 orkan till kategori 5 i takt med att högre och högre vindar har uppmätts.

I tyfonen har vindbyar med en styrka på över100meter per sekund konstaterats.

Även om Taiwan, med 23 miljoner invånare, tidigare varit bra på att klara av tropiska oväder skriver CNN att supertyfonen och regnet som kommer i dess spår fortfarande kan orsaka stor förödelse och översvämningar.

ANNONS