Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak hoppas att Nordirlands maktdelningsapparat börjar fungera igen. Arkivbild.
Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak hoppas att Nordirlands maktdelningsapparat börjar fungera igen. Arkivbild. Bild: Kirsty Wigglesworth/AP/TT

Sunak manar Nordirlands politiker att samsas

Det är dags för Nordirlands politiker att gå till jobbet igen, anser Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak, när Långfredagsavtalet firar 25 år.
Hans nya kompromiss med EU har fått unionisterna att bojkotta det nordirländska parlamentet.

ANNONS
|

Denna måndag är det 25 år sedan Långfredagsavtalet ingicks, vilket hejdade den blodiga konflikt som hade härjat på Nordirland i flera årtionden. Sunak gör sig redo att ta emot internationella dignitärer – bland dem USA:s president Joe Biden – med anledning av detta.

Bidens besök visar att avtalet fortsatt har ett "väldigt internationellt stöd från våra närmast allierade", enligt Rishi Sunak.

"Men framför allt bygger det på kompromiss i själva Nordirland", meddelar han i ett skriftligt utskick, enligt brittiska medier.

Het gränsfråga

Den stora kompromissen har stävjat det mesta av våldet, men i regionparlamentet Stormont i Belfast är det fortsatt mycket som skaver. De senaste årens brexitprocess har följts av en oro för hur det ska gå när gränsen mellan Irland och Nordirland också blir en gräns mellan Storbritannien och EU.

ANNONS

Efter att hans företrädare försökt flera gånger slöt Rishi Sunak nyligen en ny överenskommelse med EU, kallad Windsor-ramverket. Unionister, som förespråkar ett brittiskt Nordirland, anser dock att detta i för hög grad skiljer Nordirland från övriga Storbritannien.

Det stora unionistpartiet DUP har därför bojkottat allt arbete i det regionala parlamentet Stormont, som enligt just Långfredagsavtalet bygger på att partierna deltar och kompromissar sinsemellan. Därför har Nordirland inte kunnat regeras ordentligt.

Rishi Sunak besökte Nordirland i samband med att den nya överenskommelsen tillkännagavs och sade då att den ger Nordirland en "ofattbar" och privilegierad möjlighet, då landsänden (till skillnad från England, Skottland och Wales) får ha kvar en fot på EU:s inre marknad.

Inga prognoser

Nu måste det regionala styret återuppta arbetet, meddelar den brittiske premiärministern.

"Vi står beredda att arbeta tillsammans med våra partner i den irländska regeringen och lokala partier för att se till att institutionerna kommer igång med verksamheten igen så snart som möjligt", lyder hans uttalande.

Joe Biden anländer till Belfast på tisdag. Inför besöket har den Irlandsättade presidenten hyllat det nya Windsor-ramverket som ett avgörande steg för Nordirlands framtid.

Storbritanniens Nordirlandsminister Chris Heaton-Harris var dock inte fullt så optimistisk när han tillfrågades i BBC Radio om när det nordirländska parlamentet kan börja jobba igen.

ANNONS

– Den som kan förutse ett datum när styret i Nordirland är tillbaka skulle kunna vara en person som kan sälja dig en fyrklöver. Ingen vet när det är tillbaka, sade han då.

Det nordirländska parlamentet, där stora beslut måste fattas av unionister och republikaner gemensamt, håller stängt. Arkivbild.
Det nordirländska parlamentet, där stora beslut måste fattas av unionister och republikaner gemensamt, håller stängt. Arkivbild. Bild: Peter Morrison/AP/TT

Fakta: Windsor-ramverket

Storbritanniens regering och EU-kommissionen enades i slutet av februari om vad som kallas "Windsor-ramverket", för att lösa tvisten kring de handelsregler kring Nordirland efter brexit som skapat irritation framför allt i Storbritannien.

Ramverket innebär bland annat att varor som anländer till Nordirland från övriga Storbritannien ska delas upp i två spår – ett grönt och ett rött – beroende på om de är tänkta att stanna i Nordirland eller ska vidare till Irland. På så vis ska kontrollen av varor som ska stanna i landet kunna minimeras.

Sedan EU-länderna nu gett tummen upp för sin syn på ramverket ska det i slutet av mars tas upp i den gemensamma kommitté med företrädare för EU och Storbritannien som hanterar brexitfrågor. Om allt går igenom ska de nödvändiga lag- och regeländringar som krävs sedan i vanlig ordning behandlas av EU:s ministerråd och EU-parlamentet.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS