Demonstration i den sudanesiska huvudstaden Khartum den 3 juli, till stöd för demokratireformer och till minne av de som dödades i massakern ett år tidigare.
Demonstration i den sudanesiska huvudstaden Khartum den 3 juli, till stöd för demokratireformer och till minne av de som dödades i massakern ett år tidigare. Bild: Marwan Ali/AP/TT

Sudan möblerar om i regeringen

ANNONS

Sex ministrar har sagt upp sig och en sjunde har fått sparken. Det meddelar Sudans regering på torsdagen, en knapp vecka efter att massdemonstrationer samlade tiotusentals i huvudstaden Khartum med krav på ökat tempo i reformarbetet. Demonstrationerna sammanföll med minnet av årsdagen av massakern 2019, då en ökänd paramilitär styrka sköt ihjäl över 100 civila som protesterade utanför arméhögkvarteret.

Enligt ett uttalande från premiärminister Abdallah Hamdoks kansli avgick utrikes-, finans-, energi-, transport-, jordbruks- samt djurhållningsministrarna. Hälsoministern avskedades enligt uttalandet, där inget skäl anges.

Under ett regeringssammanträde betonade premiärministern enligt uttalandet behovet "att utvärdera regeringens resultat för att tillfredställa den allmänna opinionen".

ANNONS

I april i fjol avsattes Sudans mångårige diktator Omar al-Bashir efter månader av folkliga protester. Demonstrationerna fortsatte sedan mot den militärjunta som installerade sig själv i al-Bashirs ställe.

Först i juli förra året nådde militärjuntan och en allians av oppositionella grupper en uppgörelse om samstyre, med det uttalade målet att Sudan ska hålla demokratiska val år 2022.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS