<b>"Kopian".</b> Den nye FPÖ-ledaren Heinz Christian Strache jublade efter att hans parti ökat med sju procentenheter.
"Kopian". Den nye FPÖ-ledaren Heinz Christian Strache jublade efter att hans parti ökat med sju procentenheter.

Succé för högern i Österrike

ANNONS
|

- För oss är det en dröm, sa Jörg Haider, sedan hans nya parti Framtidsalliansen (BZÖ) nästan trefaldigat sitt röstetal och nått 11 procent.

Ännu bättre gick det för Frihetspartiet (FPÖ), som Haider lämnade för tre år sedan. Den nye ledaren Heinz Christian Strache nådde 18 procent.

Hans invandrings- och EU-kritiska politik går hem inte minst bland storstädernas arbetarväljare. I "röda Wien" vann visserligen socialdemokraterna som vanligt, men FPÖ blev klar tvåa.

Haiders rivaliserande högerparti lyckades däremot inte alls i Wien. Han har sitt stora stöd på landsbygden.

Valets två segrare är bittra fiender sedan partisplittringen 2005. Den 39-årige Strache har kallats en kopia av den unge Haider, nu 58 år, som lade grunden till FPÖ:s framväxt på 1980- och 90-talen.

ANNONS

I sitt framgångsrus efter gårdagens seger gjorde Strache anspråk på att få bli landets näste förbundskansler. Han hänvisade då till "modellen från 1999 då nummer 3 blev kansler".

Den gången blev Frihetspartiet näst största parti. De segslitna försöken att bilda ny regering slutade med att konservativa Folkpartiet (ÖVP) tog på sig uppdraget och släppte in de frihetliga i regeringen.

Det ledde till att övriga medlemmar i EU behandlade Österrike som en paria. Skälet till det var dåvarande FPÖ-ledaren Haiders främlingsfientlighet och hans tidigare flirt med landets nazistiska veteraner.

Krisen löstes genom att Haider drog sig tillbaka till delstaten Kärnten, där han länge varit guvernör.

Först i år har han kommit tillbaka i rikspolitiken, vilket belönades med gårdagens kraftiga lyft för hans nya parti. Tillsammans kan FPÖ och BZÖ bilda ett högerradikalt block som är jämnstort med socialdemokraterna och större än de konservativa.

Det är dessa två gamla partier, och särskilt ÖVP, som är valets stora förlorare. Under årtionden dominerade de landets politik med tillsammans 80-90 procent av rösterna. I senaste valet hade de fortfarande 70 procent ihop och bildade då en så kallad "stor koalition".

Men den regeringen överlevde inte mer än i 18 månader och kännetecknades av gräl och handlingsförlamning, inte minst genom dålig personkemi mellan de bägge partiledarna - förbundskansler Alfred Gusenbauer och finansminister Wilhelm Molterer.

ANNONS

De två är valets stora förlorare. Särskilt bittert är det för Molterer som provocerade fram nyvalet. Aldrig förut har ÖVP nått ett så dåligt resultat.

Gusenbauer tog redan i somras konsekvensen av sitt misslyckande i regeringen och avgick som partiledare. Och det är tack vare hans mer folklige efterträdare Werner Faymann som SPÖ anses ha klarat sig undan en än större förlust av röster.

SPÖ har nu klart distanserat de konservativa och det är Faymann som först får bollen i försöken att bilda regering. Igår sa han att hans första alternativ är att försöka på nytt med ÖVP, men han uteslöt heller inte en egen minoritetsregering.

Däremot förkastade han alla spekulationer om att bjuda in de högerradikala partierna.

Det ville dock inte vissa ledande företrädare för konservativa ÖVP utesluta att deras parti skulle kunna göra.

Det ser därmed ut som om den store förloraren ÖVP kommer att figurera i någon av de koalitioner som nu förefaller möjliga.

För det gröna partiet blev valet en besvikelse, då mätningar i somras pekade mot ett resultat kring 15 procent. Då hoppades partiet få vara med och bilda regering.

I somras såg det också ut som två mindre partier hade chans att komma in i parlamentet, och därmed göra det politiska läget ännu rörigare. Men varken Liberalt forum eller det vänsterinriktade missnöjespartiet Medborgarforum klarade spärren på 4 procent.

ANNONS

Nu fick de inte mer än knappt 2 procent vardera.

Fakta: Valet i siffror

Procent

20082006

Socialdemokraterna (SPÖ)29,735,3

Folkpartiet (ÖVP)25,634,3

Frihetspartiet (FPÖ)18,011,0

Framtidsförbundet (BZÖ)11,04,1

Gröna9,811,1

Valdeltagande: 71,578,5

Spärren i parlamentsvalet är 4 procent.

Fakta: Österrike

Invånare: 8,2 miljoner.

Huvudstad: Wien (1,5 miljoner).

Yta: 83 900 km2, en femtedel av Sverige.

Rösträttsålder: sänktes i och med detta val från 18 till 16 år.

BNP per invånare: 44 300 dollar 2007 (Sverige 47 100 dollar).

Källa: Utrikespolitiska institutet.

ANNONS