Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 De som regelbundet missbrukar cannabis riskerar i större utsträckning att smittas av covid-19 efter vaccination än de personer utan en missbruksproblematik visar en ny studie. Bilden är en arkivbild. Bild: Eduardo Verdugo
De som regelbundet missbrukar cannabis riskerar i större utsträckning att smittas av covid-19 efter vaccination än de personer utan en missbruksproblematik visar en ny studie. Bilden är en arkivbild. Bild: Eduardo Verdugo

Studie: Cannabis ökar risken för covid-19 hos vaccinerade

En studie som publicerades förra veckan visar att ett cannabismissbruk ökar risken för genombrottsinfektion. De som regelbundet missbrukar substansen riskerar i större utsträckning att smittas av covid-19 efter vaccination än de personer utan en missbruksproblematik.

Studien som publicerades i den vetenskaplig tidskriften World Psychiatry förra veckan mäter andelen genombrottsinfektioner av covid-19 i förhållande till olika faktorer, bland annat missbruksproblematik av olika substanser. Studien är gjord i USA av forskare vid National Institute on Drug Abuse (NIDA).

Av de 579 372 personer som undersöks i studien hade 30 183 personer en missbruksproblematik. I studien har forskarna inkluderat missbruk av flera olika substanser, bland annat cannabis, opiater, tobak och alkohol.

Vid första anblick såg det ut som att missbruk av alla substanser ledde till en högre risk för genombrottsinfektion. När forskarna sedan inkluderade fler variabler i jämförelsen så som socioekonomisk status och underliggande sjukdomar försvann korrelationen mellan missbruksproblemet och en ökad risk för genombrottsinfektion, förutom för de som missbrukar cannabis.

Fortfarande låg risk att smittas efter vaccination

”Patienter med ett cannabismissbruk, som generellt sätt var yngre och hade färre andra underliggande sjukdomar än de med andra missbruksproblem, hade en högre risk för genombrottsinfektion även efter att man kollat på socioekonomisk status och underliggande sjukdomar än patienter utan missbruksproblematik”, skriver forskarna i sin slutsats.

Bland de personer utan en missbruksproblematik var risken för en genombrottsinfektion av covid-19 3,6 procent. Bland de personer med ett cannabismissbruk var risken för genombrottsinfektion 7,8 procent.

Forskarna bakom studien menar dock att det fortfarande är låg risk att smittas med covid-19 efter vaccination.

LÄS MER: Hälften av alla små barn i USA har giftig metall i blodet

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.