Lycka när den 29-årige studenten Alek Sigley, som varit fängslad i Nordkorea, tillåtits att lämna landet.
Lycka när den 29-årige studenten Alek Sigley, som varit fängslad i Nordkorea, tillåtits att lämna landet. Bild: Emily Wang

Student släpptes i Nordkorea - svensk hjälp fanns med

Australien tackar Sverige för hjälpen med att få en student frigiven från Nordkorea.
– Det är tydligt att det finns en nordkoreansk lyhördhet för svenska synpunkter, säger Kent Härstedt till GP från Peking.

ANNONS
|

Kent Härstedt är ambassadör och Sveriges speciella sändebud på den koreanska halvön. Sverige är skyddsmakt för bland annat USA och Australien som saknar ambassader i den nordkoreanska huvudstaden Pyongyang.

Härstedt kom till Nordkorea i måndags och reser under fredagen tillbaka till Sverige efter en dygnslång vistelse med samtal i Peking.

Kent Härstedt.
Kent Härstedt.

Tillåtits lämna landet

Australiens premiärminister Scott Morrison meddelade på torsdagen det australienska parlamentet att den 29-årige studenten Alek Sigley, som varit fängslad i Nordkorea, tillåtits att lämna landet och att han befinner sig ” i säkerhet och mår bra” efter att ha mellanlandat i Peking och Tokyo på väg hem.

ANNONS

Sigley har varit flera gånger i Nordkorea och, enligt uppgifter till sydkoreanska medier, arbetat som guide för en egen resebyrå. Sedan våren 2018 har han vistats permanent i Nordkorea och studerat modern koreansk litteratur vid Kim Il Sung - universitet i Pyongyang. Han har varit flitig på sociala medier och beskrivit vardagslivet i Nordkorea men försvann för en tid sedan och har inte kunnat nås som tidigare av sin familj i Australien.

"Diskret arbete"

Premiärminister Morrison säger att Sigleys frisläppande är resultatet av ”diskret arbete bakom kulisserna av tjänstemän för att lösa komplexa och känsliga konsulära fall i samarbete med andra regeringar.”

Härstedt bekräftar att han tog upp studenten i de samtal som han hade i början av veckan med företrädare för den den nordkoreanska regeringen, men vill inte gå in på några detaljer.

Kent Härstedt har stor erfarenhet av Nordkorea, Sydkorea och konflikten på den koreanska halvön sedan 30 år tillbaka. Han har också tidigare funnits med i den hemliga diplomatin som lett till att flera fängslade amerikaner frigivits från nordkoreansk fångenskap.

Härstedt bekräftar att han tog upp studenten i de samtal som han hade i början av veckan med företrädare för den den nordkoreanska regeringen, men vill inte gå in på några detaljer. Härstedts besök var en del i den svenska diplomatin som innefattar Nordkorea, Sydkorea, Kina och USA. Härstedt välkomnades en kort tid efter att Kinas president Xi Jinpings besökt Nordkorea.

ANNONS

Ny diplomatisk öppning

Att både Kina och Sverige haft samtal med den nordkoreanska ledningen efter det havererade mötet mellan Kim Jong Un och Donald Trump i Hanoi i februari tyder på att det finns en ny diplomatisk öppning.

Härstedt ser det överraskande mötet häromdagen mellan Donald Trump och Kim Jong Un som ett positivt tecken på att det finns en vilja från båda sidor att återuppta samtalen på diplomatnivå. Hela processen har i praktiken avstannat sedan det misslyckade Hanoimötet.

En intensiv diplomati tros ha föregått Trumps tweet där han förslog mötet med Kim i Panmunjom i den demilitariserade zonen vid 38 :e breddgraden mellan Nord - och Sydkorea häromdagen. Trump twittrade när han befann sig på G 20 - mötet Japan och var på väg till ett möte i Sydkorea med president Moon Jae- in. Några dygn senare möttes Trump och Kim. Trump blev den förste amerikanske presidenten att ta några steg på nordkoreansk mark.

Varnar för övertro

Kent Härstedt varnar för övertro på att detta möte skall leda till en enkel fortsättning på samtalen mellan Kim och Trump. Det är en lång och komplicerad process som ligger framför förhandlarna från USA och Nordkorea . Här spelar också Kina en viktig roll liksom Sydkorea.

ANNONS

Sverige finns även med i diplomatin och Kent Härstedts besök i Nordkorea skall ses i ljuset av att den svenska diplomatin finns med i hela förhandlingspusslet eftersom USA saknar formella förbindelser med Nordkorea och förlitar sig på Sverige som skyddsmakt.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS