Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

CIA-chefen Mike Pompeo, som president Donald Trump har utsett till USA:s nye utrikesminister.

Stridslysten Trumplojalist ny utrikesminister

Han har kritiserat Iranavtalet, försvarat fånglägret i Guantanamo Bay och profilerat sig som en hök gentemot Nordkorea och Ryssland. Med Mike Pompeo som utrikesminister får USA:s president Donald Trump en chefsdiplomat som i mångt och mycket delar hans syn på världen.

Kolossal energi, kolossalt intellekt. Vi är alltid på samma våglängd, sade Trump till journalister kort efter att han meddelat att det blir Pompeo som tar över utrikesdepartementet efter avskedade Rex Tillerson.

Förmiddagar i Vita huset

Tillerson avgår den sista mars. Pompeo ska frågas ut och formellt godkännas av senaten under april – en procedur som lär påminna om den han gick igenom i fjol, sedan Trump utsett honom till chef för underrättelsetjänsten CIA. Som sådan har Pompeo under stora delar av det senaste året ofta själv varit den som levererat president Trumps dagliga underrättelsebriefing. Förmiddagsstunderna i Ovala kontoret har gett de två männen tid att lära känna varandra.

Han är mycket fokuserad och han är nyfiken på de fakta vi lägger fram, han vill förstå varför vi dragit de slutsatser vi gjort, berättade Pompeo nyligen för brittiska BBC.

I intervjun sade den dåvarande CIA-chefen även att presidentens twittrande inte har "skapat några problem".

Grillade Clinton

Tack vare stöd från den ärkekonservativa Tea Party-rörelsen blev Mike Pompeo 2010 invald i representanthuset, som ledamot för sin hemstat Kansas. Som kongressledamot gjorde sig den tidigare affärsmannen och försvarsanställde känd som både påläst och hårdför: Han luftade skarp kritik mot det globala kärnenergiavtalet med Iran, försvarade underrättelsetjänsten NSA:s uppmärksammade datainsamling, grillade exutrikesminister Hillary Clinton med anledning av de dödliga attackerna mot USA:s konsulat i libyska Benghazi och sade att USA:s fångläger i Guantanamo Bay i Kuba borde förbli öppet, skriver bland andra The New York Times.

Den senatsrapport om CIA som publicerades 2014, som bland annat avslöjade att skendränkning använts som förhörsmetod, avfärdades av Pompeo. Han sade att förhörsmetoden var inom lagens ramar och att de som använde den var patrioter.

"Försvinner inte"

När det gäller Ryssland har han dock visat sig vara mer hårdför än presidenten. Trump sade i höstas sade att han tror på president Vladimir Putins nekande till att Moskva lagt sig i 2016 års valrörelse, men Pompeo höll fast vid underrättelsetjänsternas slutsats att så skett. Och han säger sig vara övertygad om att Ryssland kommer att försöka påverka höstens mellanårsval till kongressen.

Det här är ett hot som inte försvinner.

Pompeo, som ofta beskrivs som skarp och stridslysten, tillträder i en tid då Trump efter månader av ordkrig förklarat sig villig att möta Nordkoreas diktator Kim Jong-Un. Som CIA-chef drog Pompeo slutsatsen att Kim hotar inte bara USA utan hela världen.

Vi pratar om honom som någon som har kapacitet att avfyra ett kärnvapen mot USA inom några månader, sade Pompeo till BBC i januari.