Ukrainska soldater inspekterar en skyttegrav grävd av ryska soldater i ett återtaget område i Chersonregionen. Bild från den 12 oktober.
Ukrainska soldater inspekterar en skyttegrav grävd av ryska soldater i ett återtaget område i Chersonregionen. Bild från den 12 oktober. Bild: Leo Correa/AP/TT

Striden om Cherson intensifieras

Striderna i Chersonregionen i syd intensifieras. Från såväl ukrainskt som ryskt håll kommer uppgifter om hård beskjutning.

ANNONS
|

Strider rasar kring staden Beryslav, på västra sidan av floden Dnepr i Chersonregionen, som är ett av de områden där Ukraina bedriver sin motoffensiv.

Kirill Stremousov, chef i det ryskinförda ockupationsstyret i regionen, säger på Telegram att ukrainarna försöker bryta genom frontlinjen i riktningen mot Beryslav "på alla möjliga sätt" men att man lyckats trycka tillbaka dem.

"Vräks med tvång"

Ukrainska befäl i Chersonregionen säger samtidigt att ryska styrkor beskjutit flera samhällen i området.

– Fienden fortsätter att försvara och försöker hålla de ockuperade linjerna, säger Ukrainas operativa befäl i syd, enligt CNN.

Det ryska ockupationsstyret hävdar att ytterligare tusentals civila ska "evakueras" från området. Enligt Ukraina tvingas människorna från sina hem av styret.

ANNONS

"Medborgare som bor längs Dneprs flodbank vräks med tvång från sina hem", skriver ukrainska militären på Facebook enligt AFP.

Ström och vatten i Kiev

I huvudstaden Kiev har invånarna fått tillbaka vatten och strömförsörjning, meddelar huvudstadens borgmästare Vitalij Klytjko på meddelandetjänsten Telegram.

Under måndagsmorgonen bröts strömmen i flera områden efter ryska attacker mot viktig infrastruktur i Kiev och i andra delar av landet. Enligt Vitalij Klytjko ledde attackerna till att 80 procent av huvudstadens invånare stod utan vatten och att 350 000 invånare blev utan el.

Dock väntas även framöver planerade strömavbrott på grund av underskott i kraftsystemet, skriver Klytjko.

Målet för attackerna var, enligt det ryska försvarsdepartementet, militära mål och energiinfrastrukturmål i Ukraina. Enligt departementet användes högprecisionsvapen med lång räckvidd mot militära kommando- och energisystem.

Människor köade för att få vatten i Kiev under måndagen.
Människor köade för att få vatten i Kiev under måndagen. Bild: Sam Mednick/AP/TT
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS