Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Polens president Andrzej Duda och hustrun Agata Kornhauser-Duda på söndagen. Bild: Petr David Josek/AP/TT
Polens president Andrzej Duda och hustrun Agata Kornhauser-Duda på söndagen. Bild: Petr David Josek/AP/TT

Strid på kniven om makten i Polen

Ett nagelbitardrama väntas när Polens presidentval avgörs i en andra omgång om två veckor. Den sittande presidenten Andrzej Duda hade hoppats kunna vinna redan i första omgången, men ställs nu mot Warszawas borgmästare Rafal Trzaskowski.

Duda, som är allierad med det styrande nationalistpartiet PIS, fick nästan 44 procent av rösterna i söndagens första omgång, enligt preliminära siffror när nästan samtliga distrikt räknats. För att vinna krävdes över 50 procent.

Rafal Trzaskowski, som tillhör mittenpartiet PO, fick enligt de preliminära siffrorna från första omgången drygt 30 procent av rösterna. Hans uppgift fram till den andra omgången, den 12 juli, blir nu att ragga stöd bland soffliggare och utslagna kandidaters väljare.

– Jag riktar mig till alla som vill ha förändring, sade Trzaskowski i ett tal i Plock väster om huvudstaden på måndagen.

– Utan dem blir det flera fortsatta år av maktmonopol, som inte är ärligt och inte går att ställa till svars eftersom det ger sig på oberoende organ.

Han syftar bland annat på de hårdföra omdaningar av rättsväsendet som PIS står bakom. Kritiker beskriver dem som ett hot mot demokratin, och bland andra EU har reagerat starkt.

Enligt två opinionsmätningar, för privata TVN och statliga TVP, har Duda ett opinionsövertag inför den avgörande omgången – men med mindre än två procentenheter.

Rafal Trzaskowski, här med hustrun Malgorzata under söndagens första valomgång, får en ny chans att utmana president Andrzej Duda om två veckor.
Rafal Trzaskowski, här med hustrun Malgorzata under söndagens första valomgång, får en ny chans att utmana president Andrzej Duda om två veckor. Bild: Czarek Sokolowski/AP/TT