Det ryska utrikesdepartementets talesperson Maria Zakharova. Arkivbild.
Det ryska utrikesdepartementets talesperson Maria Zakharova. Arkivbild.

Strid om nya ryska robotar hettar till

Farligt. Så brännmärker Moskva ett uttalande av Kay Bailey Hutchison, USA:s sändebud till Nato, om möjligheten att förstöra ett nytt kryssningsrobotsystem som Ryssland enligt Washington håller på att utveckla i hemlighet.

ANNONS
|

- Det verkar som att människor som gör sådana uttalanden inte förstår sin ansvarsnivå och farligheten i aggressiv retorik, säger Maria Zakharova, det ryska utrikesdepartementets talesperson, enligt den statliga ryska nyhetsbyrån Tass.

Kay Bailey Hutchison sade på tisdagen att Ryssland i strid med ett avtal från 1987 i hemlighet utvecklar ett medeldistanssystem för kryssningsrobotar som ska kunna avlossas från marken och ge möjlighet till en överraskningsattack med kärnvapen mot mål i Europa. Moskva har genomgående förnekat några sådana överträdelser mot avtalet.

ANNONS

Enligt Bailey Hutchison fortsätter Washington försöka få till en diplomatisk lösning, men säger också att militära medel övervägs om Ryssland fortsätter utveckla systemet som kan nå en rad Natoländer.

- Motåtgärderna (av USA) skulle vara att förstöra robotarna som utvecklas i Ryssland i strid med avtalet. De har varnats, säger hon.

Tidigare har Ryssland sagt sig vara villigt att förhandla med USA om avtalet och lovat att landet ska hålla sig till det om även motparten gör det.

TT-Reuters

ANNONS