Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

USA:s president Donald Trump under valmötet i Mississippi, där han imiterade Christine Blasey Fords vittnesmål.

Strandhäll upprörd av Trumps hån

President Donald Trumps hån av Christine Blasey Ford väcker starka reaktioner, bland annat hos socialminister Annika Strandhäll (S). "Ett slag i ansiktet på alla de kvinnor som utsätts för övergrepp och har modet att berätta", skriver Strandhäll om Trumps uttalande.

Med en jublande publik som kuliss gjorde Donald Trump sina uttalanden om Christine Blasey Ford under ett valmöte i delstaten Mississippi på tisdagskvällen. Tidigare har han kallat henne ett väldigt trovärdigt vittne – men nu lät det annorlunda.

- I vilket område var det? Jag vet inte. Var är huset? Jag vet inte. Uppe, nere, var var det? Jag vet inte. Men jag drack en öl. Det är det enda jag minns, säger Trump som en imitation av vittnesmålet, rapporterar Reuters.

- Och en mans liv är i spillror.

"Slag i ansiktet"

Uttalandet har väckt starka reaktioner runt om i världen – bland annat från Sveriges regering.

"Det oerhörda i att USA:s president hånar den kvinna som vågade vittna om de sexuella övergrepp hon utsatts för. Det är ett slag i ansiktet på alla de kvinnor som utsätts för övergrepp och har modet att berätta. Alla goda krafter behöver stå upp mot detta", skriver Annika Strandhäll på Twitter.

Christine Blasey Ford vittnade om vad hon säger sig ha utsatts för av Brett Kavanaugh, som Donald Trump nominerat till domare i USA:s högsta domstol. Hon sade sig vara 100 procent säker på att den då 17-årige Kavanaugh försökte våldta henne under en fest sommaren 1982 då hon var 15 år gammal.

Christine Blasey Ford har sagt att hon inte vågade berätta om det sexuella övergreppet för sina föräldrar. Först 2012 avslöjade hon händelsen under en terapisession.

Fler anklagelser

Ytterligare två kvinnor har sedermera anklagat Brett Kavanaugh för sexuella trakasserier, vilket enligt honom är ren smutskastning. Donald Trump sade tidigare på tisdagen att det är en väldigt otäck tid för unga män i USA.

- Hela mitt liv har jag fått höra att man är oskyldig tills det bevisats att man är skyldig. Men nu är man skyldig tills man har bevisats oskyldig. Det är en väldigt, väldigt svår måttstock, sade Trump till reportrar utanför Vita huset.

Trump sade också att tror att Kavanaugh kommer att vinna ett slutgiltigt godkännande i senaten när FBI:s utredning är avslutad.