Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Strömavbrott i Sydamerika – hela länder utslagna

Flera länder i Sydamerika har problem med elförsörjningen – i ett par av dem uppges strömmen vara helt utslagen. Omkring 50 miljoner människor bedöms vara påverkade i nuläget.

Argentina och Uruguay, som tillsammans har omkring 48 miljoner invånare, uppges stå helt utan ström. En av Argentinas större energidistributörer, Edesur, skriver på Twitter att det hela ska bero på ett omfattande fel.

Enligt lokala medier försvann strömmen tidigt på lördagsmorgonen, vilket ledde till att tåg stannade och att trafikljus slogs ut.

Avbrottet kom också olägligt då delar av Argentina förbereder sig för lokala val.

Enligt brittiska BBC finns rapporter om att invånare i Brasilien och Paraguay också påverkas av problemen.

Kollaps i sammankopplingssystemet

Den argentinska dagstidningen Clarin rapporterar att orsaken bakom den stora blackouten är en kollaps i sammankopplingssystemet (SADI).

Daniel Russo, statssekreterare för civil säkerhet säger att det kan ta sex till åtta timmar att återupprätta eltjänsterna i landet.

Samtidigt rapporterar Clarin att strömmen har återkommit i de södra delarna av landet och att lokala vattenkraftverk och värmekraftverk backar upp de centrala delarna av landet.

Högspänningsnätet ska gradvis åter vara i funktion i Buenos Aires, Entre Rio och Santa Fe,

Nästan hela landet har fått elen åter

Strax efter klockan 20.30 informerar energidistributören Edesur på Twitter om att elförsörjningen återaktiverades för 2,2 miljoner av deras kunder, vilket motsvarar 90 procent.

Dagstidningen Clarin uppger på söndagskvällen att efter elva timmars strömavbrott har nu 90 procent av landet återfått sin elförsörjning.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.