Stort hopp om Amerika i Trumps Wisconsin

Donald Trumps tid som president har präglats av kontroverser och dalande opinionssiffror. Men bland kärnväljarna i Mellanvästern är stödet robust. TT har mött tre republikanska kvinnor i Kenosha i Wisconsin som är upprymda och fyllda av hopp – även om några av dem önskar att Trump skulle tänka till mer innan han twittrar.

ANNONS
|

Gemensamt för de tre kvinnorna är att ingen av dem hade Donald Trump som förstaval under fjolårets primärvalsrörelse. Alla stödde hemstatens guvernör Scott Walker, som ett kort tag var presidentkandidat, och sedan den ultrakonservativa Texassenatorn Ted Cruz. De tycker alla att statsapparaten ska vara mindre, att staten inte ska lägga sig i hur folk löser sina sjukförsäkringar, vad de tror på eller om de vill bära vapen.

Namn:Amy Maurer-Giles

Sysselsättning:Leder tillsammans med sin bror familjeföretaget TG3 Electronics som specialtillverkar tangentbord för exempelvis ambulanser, sjukhus, flygplan, drive through-restauranger och polisbilar.

ANNONS

TT: Vilken del av president Trumps politik är viktigast för dig?

- Skattesänkningarna, för både företag och allmänheten. Jag är småföretagare och om våra skatter sänks – just nu ligger de på över 50 procent – så kan jag köpa nya maskiner och höja lönerna för våra anställda.

Donald Trump har anklagats för att inte alltid hålla sig till sanningen, hur ser du på det?

- En stor del av det är taget ur sitt sammanhang och Donald Trump är inte alls någon slängd politiker... Möjligen behöver han lugna ner sig och läsa igenom sina tweets innan han skickar dem.

Påverkar hans twittrande ditt förtroende för honom?

- Nej, jag himlar med ögonen ibland när jag hör vad han twittrat. Men på samma gång tror jag att många väljare gillar det, för han vänder sig direkt till folket utan att gå via medier. Han stänger medierna ute. Tycker alla om allt han gör? Nej, åtminstone inte jag, jag har inte så mycket tilltro till en enskild person eller politiker. Men jag är säker på att han kommer att nå de övergripande målen.

ANNONS

Har du tilltro till mediernas politiska rapportering?

- Jag tycker att medierna är partiska. I vilken artikel som helst om en politiker, i synnerhet de om Trump, är det enkelt att lista ut var reportern själv står – om det enbart är fakta som rapporteras eller om åsikter har kastats in. När jag var yngre var det inte så.

Vad tyckte du om ljudinspelningarna där presidenten skröt om sina erövringar bland kvinnor?

- Det var inte hans främsta stund. Men jag har tillbringat mycket tid bland män på idrottsarenor så jag svalde det som killsnack. Det var inte min favorit bland hans uttalanden och president Trump var inte mitt förstahandsval, men när det stod mellan honom och Hillary Clinton så var jag mer rädd för vad hon dolde än vad han sade. Med Trump vet vi alltid var han står för, han är i stort sett en öppen bok.

ANNONS

Donald Trump har kritiserats för att vara inkonsekvent, exempelvis när det gäller Nato och huruvida Kina ska märkas som valutamanipulatör. Vad tycker du?

- Jag tycker inte att han är svajig. Han håller troligen på att prioritera och lära sig hur man åstadkommer saker som politiker, han är ju egentligen affärsman.

Men ska man inte känna till den politiska processen när man intar det högsta ämbetet?

- Nej, jag tycker inte det, för vem som helst av oss amerikaner kan bli president. Att ha varit folkvald politiker och ha kunskap om den arenan är inget krav.

I Europa har bland annat Tysklands Angela Merkel och Frankrikes Emmanuel Macron luftat stark kritik mot Trump, hur ser du på omvärldens syn på honom?

- Jag är inte säker på att jag bryr mig. Bryr ni i Europa er om vad vi tycker om era ledare? Dessutom brukar presidenter få upprättelse i efterhand. Nu säger många att GeorgeW Bush var bra, men när han var president var det få som stod ut med honom.

ANNONS

Namn:Erin Decker

Sysselsättning:Grafisk formgivare, driver bilverkstaden Merlin med sin make. Ordförande i det lokala republikanska partiet i Kenosha.

TT: Hur är känslan i din hemstad efter Donald Trumps tillträde?

- Bra. Folk vill ge Donald Trump en chans. Vissa av oss som är konservativa önskar att löften som skattesänkningarna införs snabbare. Men vi vet att han är ny som politiker och att statsapparaten är trög. I allmänhet gillar folk det han gör.

Trump har fått kritik för sitt inreseförbud från ett antal muslimska länder, det har stoppats i domstol som grundlagsvidrigt. Hur ser du på det?

- De aktuella länderna pekades ut av Barack Obamas regering som terrorfästen. Vad Trump sade under valrörelsen och vad som står i presidentordern är helt olika saker, jag tycker inte att presidentordern är diskriminerade. I texten står det att det gäller alla resenärer från de aktuella länderna, inte enbart muslimer.

ANNONS

Presidentens attacker mot medier har kritiserats. Vad tycker du?

- Jag gillar det. Han attackerar inte yttrandefriheten, han attackerar medierna för de falska nyhetshistorier de skapar och för att de är partiska – de har tagit ställning mot honom och mot konservativa republikaner i åratal. Jag gillar att människor faktiskt blir mer medvetna om att det finns jäviga medier, att de inte kan ta allt som medierna säger som en gospel eller sanningen.

Trump har själv kritiserats för att inte alltid säga sanningen, exempelvis när det gäller storleken på folkmassan vid hans installation?

- Om igen, medierna förvränger det han säger. Han är ju inte politiker och han har inte folk som går igenom vartenda uttalande i förväg. Han kanske uttrycker sig fel ibland men det är inte avsiktligt och han brukar klargöra det efteråt. När det gäller installationen så är det ännu ett exempel på partiska medier. De tog foton före installationen, när folk var på väg in och jämförde dem med Barack Obamas installation.

ANNONS

(Reds anm: detta motsägs av en video som public service-kanalen PBS gjort som löper över hela Donald Trumps installationsdag och som visar att National Mall-parken aldrig var helt full till skillnad från vid företrädarens installation.)

Hur ser du på att han kallat mexikaner för våldtäktsmän?

- Alla mexikaner är inte våldtäktsmän. Det han pratade om på sitt oslipade sätt är att det finns gängmedlemmar och våldtäktsmän, det finns dåliga människor som kommer från Mexiko. Han talade om just de grupperna. Han drar inte alla över en kam – han är bara inte särskilt vältalig. Och vi har problem, den heroinepidemi som pågår i landet har sitt ursprung i Mexiko och den måste åtgärdas. Donald Trumps opolerade stil är okej så länge han hjälper landet.

Vilken del av presidentens politik är viktigast för dig?

- Jag är väldigt glad över de skattesänkningar han föreslagit. De är för alla, inte – som medierna säger – enbart för de rika. Att spola arvsskatten vore också toppen. Det är fantastiskt att ha en ny president som ger oss hopp och som vill vända den deprimerande kräftgång vi haft sedan Barack Obama kom till makten.

ANNONS

Namn:Jill Gillmore

Sysselsättning:Driver ett lantbruk med sin make, odlar ekologiska grödor och föder upp getter och kalkoner. Aktiv i länsstyret i Kenosha och har grundat en organisation som hjälper familjer med för tidigt födda barn. Undervisar sina sju barn (2–12 år gamla) i hemmet.

TT: Hur beskriver du stämningen så här några månader in i Donald Trumps presidentskap?

- Folk är glada över att något nytt är på gång. Vi har en ledare som är rättfram och brinner för det han gör och det känner människor.

Trump har fått kritik för att han attackerat landets medier. Hur ser du på det?

- Det är min favoritsak när det gäller honom och ett av de främsta skälen till att han vann valet. Vi duperades av medierna, de ljög för oss – de har en agenda som de har tvingat på det amerikanska folket en längre tid. Att Donald Trump sätter ljus på det och säger "ni ljuger, det är inte sant" har varit jättebra för allmänheten. Vi har lärt oss att göra egen research och undersöka saker och ting i stället för att köpa mediernas rapportering.

ANNONS

Har det någon betydelse att de stora medierna i USA bekänner sig till de pressetiska reglerna?

- Nja, de bekänner sig till reglerna men de vinklar rapporteringen som de vill. Jag anser att medierna gillar att vrida till sanningen.

Donald Trump har kritiserats för att vara inkonsekvent, exempelvis när det gäller synen på Nato och på Kina. Vad tycker du?

- Jag tycker inte att han är inkonsekvent, han är mänsklig och har rätt att ändra sig. Han har bara varit president några månader, vi måste ge honom mer tid. Det här är en del av hans lärandeprocess, han har ju inte varit politiker tidigare.

Hur ser du på att Trump kallat mexikaner för våldtäktsmän?

- Jag tror inte på att det är exakt det han sade, utan att medierna vred till det. Han talade om det flera gånger och jag tror inte att han talade i stort om hispanics och mexikaner i det ljuset. Samtidigt har vi ett övergripande problem i USA med invandrare som kommer hit på olaglig väg och vi har problem med våldtäkter. Han försöker bara lösa de problemen.

ANNONS

Vad tycker du om samtalsklimatet mellan republikaner och demokrater?

- Förr i tiden var det annorlunda, då pratade man över partigränserna. Min pappa var demokrat och aktiv i facket, på hans tid fanns det en dialog. Nu är mina föräldrar republikaner och klyftan mellan partierna har ökat. Barack Obamas presidentskap ändrade mycket, han ansträngde sig inte för att gå Republikanerna till mötes. Demokraterna vill framstå som toleranta, men är det bara när det gäller de egna frågorna. De radikala, ensidiga kvinnoprotester som pågår i USA oroar mig.

Vad hoppas du på framöver?

- En andra mandatperiod med Donald Trump. Skattesänkningar. Och min man och jag är bönder, så vi hoppas också på stöd för vår sektor.

TT

Fakta: Donald Trumps popularitet

Republikanen Donald Trump har i nuläget det lägsta stöd en president haft i juni under sitt första ämbetsår sedan opinionsinstitutet Gallup började föra veckostatistik vilket skedde 1961 då JohnF Kennedy var president. Enligt Gallup, som gör dagliga mätningar, anser 38 procent av landsmännen i nuläget att Trump gör ett bra jobb. Vid motsvarande tid i ämbetscykeln hade demokraten Barack Obama ett stöd på 61 procent, republikanen GeorgeW Bush 54 procent och demokraten Bill Clinton 41 procent. De tidigare presidenterna låg alla på över 60 procent, med undantag för republikanen Ronald Reagan som 59 procent av amerikanerna tyckte gjorde ett bra jobb.

Enligt Real Clear Politics, som sammanställer en rad aktuella opinionsmätningar, anser 40 procent av amerikanerna i nuläget att Trump gör bra ifrån sig medan 53,4 procent är av motsatt åsikt.

34,8 procent tycker att landet utvecklas i rätt riktning. Enbart 17,4 procent av amerikanerna tycker att de folkvalda i kongressen gör ett bra jobb.

Källa: Gallup och Real Clear Politics sammanställning av aktuella mätningar

ANNONS