Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Stormigt runt president Trump

Rex Tillerson kan vara på väg ut. Men innan utrikesministern sparkas förnedras han av Vita huset. Presidentdottern Ivanka sänds till Indien i stället för Tillerson. Och Rysslanddramat tar en ny allvarlig vändning.

Trumps tidigare säkerhetsrådgivare Michael Flynn tvingades avgå när det visade sig att han ljugit om sina Rysslandskontakter för vicepresident Mike Pence. Men nu anklagas han också för att ha ljugit för FBI. Han tvingades i går att inställa sig inför FBI och den speciella utredaren Robert Muellers team och erkände sig skyldig. Flynn antas nu samarbeta fullt ut med Rysslandsutredningen. Trumps förre kampanjchef Paul Manafort är redan åtalad och samarbetar med utredningen.

Många rykten om Tillerson 

Ryktena om Tillersons försvagade ställning har de senaste dagarna tilltagit i styrka. I somras uppgavs Tillerson privat ha kallat Donald Trump för en debil idiot. Tillerson förnekade inte utan sade bara att han inte besvarar den typen av triviala frågor.

Tillerson skulle ha kommit till Sverige för ett möte med utrikesminister Margot Wallström nästa vecka. Besöket var en utvidgning av Tillersons sedan länge planerade rundresa i Europa men ställdes in. Det skall inte ha något med Tillersons skakiga position i den amerikanska regeringen att göra utan mer om att utrikesministerns program inte tillät fler resor. Wallström och Tillerson kan komma att träffas vid möten där båda deltar i Bryssel eller Wien i stället.

Ämnena som finns på dagordningen är Nordkorea och det svenska undertecknandet av förbudet mot kärnvapen. Förbudet är en målsättning och den svenska regeringen har framhållit att frågan nu skall utredas. USA pressar Sverige att inte ratificera dokumentet. 
Sverige är skyddsmakt för USA i Nordkorea.

Sverige diplomatisk mellanhand

Sverige är ett av de fåtal nationer som har ambassad i Pyongyang. Svenska diplomater har – under stort hemlighetsmakeri – flera gånger fungerat som mellanhänder då USA försökt få ut fängslade amerikanska medborgare. Tre amerikaner finns kvar i nordkoreanska fängelser sedan en ung man frigivits och avlidit vid hemkomsten.

Sverige har också funnits med i tidigare dialoger som hållits i Stockholm med företrädare för den nordkoreanska regimen. Margot Wallström erbjöd nyligen att hjälpa till med diplomatin efter Nordkoreas uppskjutning av missiler som kan bära kärnvapenstridsspetsar. Officiellt kommenteras inte vad som skulle ha avhandlats om Tillerson kommit till Stockholm.

Ryktesspridningen om Tillersons kraftigt försvagade position kommer från flera håll och frågan är varför Vita huset medverkar på ett för Tillerson negativt sätt. Tillersons UD är ett departement i kris sedan flera hundra vakanta positioner inte besatts. Många ambassader utomlands är i avsaknad av ambassadörer sedan de tidigare fick lämna sina poster vid maktskiftet för snart ett år sedan. Det gäller även Stockholm.

CIA-chef ersätter Tillerson? 

Med Tillersons position ifrågasatt av Donald Trump – och hans dagar på posten räknade – sätts frågetecken för USA:s utrikespolitik. Är det Tillersons mer försiktiga stil- med motstånd mot militärt ingripande i Nordkorea – som gäller? Eller är det Donald Trumps tuffa retorik – som kan omsättas i en militär aktion – som världen skall förhålla sig till?
Donald Trumps retweetande av islamfientliga videofilmer från en brittisk högersajt har fått Storbritanniens premiärminister Theresa May att kritisera presidenten. Men USA:s ambassader har också fått problem. Ytterligare säkerhetsåtgärder behövs och amerikanska medborgare har blivit mer utsatta.

Rex Tillerson och UD informerades inte i förväg av Trump om retweetandet av filmerna.
Trumps tros vilja ersätta Tillerson med CIA-chefen Mike Pompeo som uppfattas som en hök i Nordkoreafrågan. Som tilltänkt ny CIA-chef nämns Tom Cotton som ofta beskrivs som en nationalist på högerkanten.

Rex Tillerson har högt anseende både bland republikaner och demokrater i kongressen som kallat honom den ende vuxne med omdöme i Trupadministrationen.

Michael Flynns erkännande att han ljugit inför FBI och samarbetar med Muellers utredning är ett hårt slag för Donald Trump. Ett avsked av Rex Tillerson kan bli en manöver som drar blickarna åt annat håll.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.