Boris Johnson
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson och hans regering vill övervaka de asylsökande som inte fick utlämnas till Rwanda med fotboja. Bild: Alberto Pezzali

Storbritannien vill övervaka asylsökande med fotboja

Efter att det första planet med asylsökande från Storbritannien till Rwanda stoppades av Europadomstolen under tisdagen vill regeringen nu övervaka flera av de asylsökande med fotboja. Det rapporterar BBC.
– Det här är vad vi gör för att se till att de asylsökande inte bara kan försvinna in i landet, säger Boris Johnson till tv-kanalen.

ANNONS
|

Den brittiska regeringen kom i april överens med Rwanda om att få förlägga sin asylprocess dit för att stoppa människosmugglingen över Engelska kanalen.

Förslaget har mött hård kritik och till och med tagits till rätten, men fick under förra veckan grönt ljus från landets högsta domstol vilket ledde till att sju asylsökande planerades att flygas till Kigali i Rwanda under tisdagen.

Det aktuella flygplanet stoppades dock i sista sekund efter att Europadomstolen konstaterat att utlämnandet riskerade att leda till ”oåterkallelig skada”, och nu vidtar därför Storbritannien ytterligare åtgärder, enligt BBC.

LÄS MER:Storbritannien får rätt att skicka asylsökande till Rwanda

LÄS MER:Britterna fortsätter med planer på Rwandaflyg

”Underlättar regelbunden kontakt”

De asylsökande som är tänkta att flygas till Rwanda ska ha anlänt till Storbritannien via ”farliga” eller ”onödiga” vägar, och i regeringens nya förslag ska dessa omfattas av ett tolv månader långt pilotprojekt där de försätts med fotboja.

ANNONS

Syftet med detta är enligt den brittiska regeringen att undersöka om underlättar för landet att upprätthålla regelbunden kontakt med de asylsökande.

– Det här är vad vi gör för att se till att de asylsökande inte bara kan försvinna in i landet, säger landets premiärminister Boris Johnson till den brittiska tv-kanalen.

Europadomstolens beslut innebär att de asylsökande som skulle flygas ut ur landet inte får lov att lämna Storbritannien förrän om tidigast tre veckor, då en större granskning av förslaget ska genomföras av brittisk domstol i juli. Men landets inrikesminister Priti Patel kritiserar domstolens beslut.

– Det ogenomskinliga sätt som denna domstol har arbetat är skandalöst, sa hon till The Telegraph på fredagen.

LÄS MER:EU vidtar rättsliga åtgärder mot Storbritannien

LÄS MER:Priti Patel: Europadomstolen agerade politiskt

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS