Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

1/3

Storbritannien stoppar resor – muterat brasilianskt virus oroar

Den brittiska sjukvården är i kris under ökad smittspridning. Gränsen 100 000 döda har passerats. Samtidigt stoppas resor från en rad länder i Sydamerika och Portugal av oro för ett muterat virus från Brasilien.

Efter ett möte i regeringens covid-19-kommitté på torsdagen meddelade transportministern Grant Shapps via Twitter:

"Jag har tagit det brådskande beslutet att förbjuda ankomst från Argentina, Brasilien, Bolivia, Cap Verde, Chile, Colombia, Ecuador, Franska Guyana, Guyana, Panama, Paraguay, Peru, Surinam, Uruguay och Venezuela från fredagen den 15 januari efter bevis på en ny variant i Brasilien.”

Resor från Portugal till Storbritannien kommer också att avbrytas med undantag för väsentliga varutransporter på grund av landets starka reseförbindelser med Brasilien, rapporterar Sky News.

Åtgärden gäller inte brittiska och irländska medborgare och tredjelandsmedborgare med uppehållsrätt. Men passagerare som återvänder från dessa destinationer måste isolera sig under tio dagar tillsammans med sina hushåll, heter det.

”Fenomenalt misslyckande”

Snart ett år efter att coronaviruset upptäcktes i Storbritannien beskriver folkhälsoexperter det akuta läget som ett tecken på ”fenomenalt misslyckande i politik och praxis”, skriver The Guardian.

På onsdagen hade över 100 000 dödsfall registrerats. Siffrorna stiger hela tiden och överstiger de värsta farhågorna under den första vågen av pandemin. Med en överbelastad nationell sjuk- och hälsovård kommer dessutom varningar om att de tuffaste veckorna i krisen ännu inte har kommit för britterna.

Bland omfattande nedstängningar och restriktioner som kraftigt inskränker privatliv och arbete ökar oron för ännu ett muterat virus. Det befaras spridas snabbare än den ursprungliga varianten från Kina och riskerar att förvärra en redan katastrofal situation.

LÄS MER: Smittskyddsläkaren tror på fler fall av brittiska virusmutationen

Tidigare reseförbud

Reseförbud har tidigare införts efter att nya varianter av viruset upptäckts i Danmark och Sydafrika. Vid jul var Brasilien ett av flera länder som stoppade flygningar från eller via Storbritannien på grund av uppkomsten av ett muterat virus.

På onsdagen berättade premiärminister Boris Johnson för parlamentsledamöter att regeringen var "orolig" för den nya brasilianska varianten.

"Vi har redan tuffa åtgärder för att skydda detta land från nya infektioner som kommer in från utlandet. "Vi vidtar åtgärder för att göra det med avseende på den brasilianska varianten."

Boris Johnson medgav att det finns "massor av frågor" om den brasilianska varianten, inklusive om den är resistent mot covid-vacciner.

Premiärminister är under stor press och ifrågasätts för hur han har hanterat den värsta krisen sedan andra världskriget. Talen över smittade och döda skenar, sjukhusen når taket för sin kapacitet och ekonomin undergrävs med svåra följder för enskilda, familjer och företag. Osäkerheten ökar ytterligare över hur länge vaccinationer ger skydd och hur effektiva de är mot de muterade virusvarianterna.

LÄS MER: Sverige ligger efter i jakten på muterade coronavirus

Får kritik

Regeringen får även kritik för ett försenat införandet av tester för alla internationella flygpassagerare. De som kommer till England från utlandet måste bevisa att de har testat negativt för coronavirus från måndag och inte fredag ​​som ursprungligen var planerat, rapporterar Sky News.

Enligt transportminister Grant Shapps var det för att "ge internationella ankomster tid att förbereda sig". De fullständiga reglerna publicerades först på onsdagen, trots att planerna för de nya testkraven tillkännagavs av hans departement förra veckan.

EU varnar för att den mycket smittsamma virusvarianten som först hittades i Storbritannien nu har "en betydande inverkan" i andra europeiska länder. Enligt hälsokommissionären Stella Kyriakides måste spridningen "stoppas till varje pris".

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.