Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Storbritannien ställer in julfirandet

En ny variant av coronaviruset sprider sig snabbt i stora delar av Storbritannien. Därför meddelade landets premiärminister Boris Johnson under lördagen att man inför ytterligare restriktioner inför julfirandet.
– Vi kan inte fira jul som vanligt, säger han.

På pressträffen under lördagseftermiddagen meddelade Boris Johnson att den nya virusstammen driver på smittspridningen och att regeringen nu nödgas införa tuffare restriktioner kring julhelgen.

Regeringen har sedan månadsskiftet använt sig av en pedagogisk skala där smittskyddsåtgärderna graderats i tre steg utifrån hur omfattande de är. På så vis har olika regler kunnat användas i olika områden, men stora delar av landet har legat på den högsta nivån den senaste tiden.

LÄS MER: Här är det senaste om coronaviruset

Boris Johnson. Bild: Toby Melville
Boris Johnson. Bild: Toby Melville

Under lördagens pressträff meddelade premiärministern att London och sydöstra England nu är uppe i en fjärde risknivå. De nya restriktionerna innebär att boende i områden som ingår i risknivå fyra förväntas fira jul med enbart personer i det egna hushållet och får bara träffa en person utanför det.

Vidare innebär den fjärde risknivån att gym och ”icke nödvändiga” butiker stängs.

– Vi måste bli vägledda av vetenskapen, när viruset förändras måste vi också göra det, säger Boris Johnson på pressträffen.

Tidigare har premiärministern infört lättnader till julfirandet och sade då att det skulle vara inhumant att ställa in det.

70 procent mer smittsam

Ett febrilt arbete pågår för att bedöma den nya varianten av sars-cov-2, som hittills har upptäckts av 60 lokala myndigheter. Den är 70 procent mer smittsam än tidigare varianter, meddelar premiärminister Boris Johnson under lördagens presskonferens.

Det finns inga belägg för att stammen skulle reagera annorlunda på de vaccin som finns, men antalet dödsoffer följs noggrant. Världshälsoorganisationen (WHO) hålls underrättad.

LÄS MER: Första britten har blivit vaccinerad mot covid-19

LÄS MER: Pandemi-julen och vintern svår för utsatta och hemlösa

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.