Storbritannien kan skicka stridsflyg till Ukraina ”på sikt”

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har varit på blixtvisit i Storbritannien. Där har han nu bett både parlamentet och Downing Street att fortsätta stötta Ukraina – och ser gärna att Storbritannien bistår Ukraina med stridsflyg. Något som varit otänkbart för Storbritannien – fram tills nu.

ANNONS
|

Lika överraskande som hans besök till Washington i december var dagens Zelenskyj-besök till Storbritannien. Den ukrainske presidenten åkte till London för att tala inför det brittiska över- och underhuset, träffa premiärminister Rishi Sunak, samt träffa kung Charles III.

Inför parlamentet höll Zelenskyj ett tal där han uttryckligen tackade britterna för dess stöd till Ukraina i kampen mot den ryska invasionen.

– Mina damer och herrar, jag tackar er för ert mod. London har stått vid Kievs sida sedan dag ett, från de första sekunderna och minuterna av detta fullskaliga krig, säger han i parlamentet, enligt The Guardian.

Men han bad också om mer insatser från brittiskt håll – nämligen stridsflygplan. Något som varit otänkbart för Storbritannien likt många andra länder. Frankrike är ett av få västerländska länder som gläntat på dörren för att bistå Ukraina med stridsflyg.

ANNONS

”Varje stridspilot en kung”

– I Storbritannien har ni en kung som är en stridspilot. I Ukraina i dag, är varje stridspilot en kung, säger Zelenskyj i slutet av talet till parlamentet, något som många brittiska medier tagit fasta vid i sin rapportering.

Och Storbritannien har nu gläntat något på dörren till stridsflygsfrågan, vilket är ett stort skifte i retoriken. Bland annat har britterna erbjudit Ukraina att träna deras piloter till att kunna använda moderna Natoflygplan. Samtidigt har Downing Street nu sagt att Storbritannien aktivt tittar på möjligheterna att bidra med flyg, på sikt.

– Premiärministern har gett försvarsministern i uppdrag att utreda vilka stridsflyg vi skulle kunna ge. Men för att vara tydlig, detta skulle vara för en långsiktig lösning och inte någon kortsiktig hjälp, vilket är det Ukraina behöver mest nu, säger en talesperson för Downing Street, rapporterar The Guardian.

Ny snöbollseffekt?

Men Downing Street lämnar också en brasklapp.

– Vad vi inte har bestämt är om det skulle vara aktuellt med brittiska stridsflyg. Uppenbarligen finns det en diskussion med andra länder om deras stridsflyg, av typer som är mer lika de som ukrainska piloter är vana vid.

I en analys i The Guardian är önskan om brittiska stridsflyg från Ukraina oväntad. Tidigare har Zelenskyj snarare haft ögonen på amerikanska F-16-flyg, europeiska Eurofighter, eller möjligtvis svenska Gripen-plan.

ANNONS

Sedan tidigare var Storbritannien ett av de länder som var tidiga med att bistå Ukraina med stridsvagnar, av typen Challenger. Något som var en del i den snöbollseffekt som nu gjort att flera länder i Europa är redo att skicka Leopard-stridsvagnar till Ukraina.

Zelenskyj kommer att fortsätta resa i Europa efter sitt Londonbesök. Näst på tur står Paris under onsdagskvällen. Där ska han träffa den franske presidenten Emmanuel Macron samt Tysklands förbundskansler Olaf Scholz.

LÄS MER:Zelenskyj möter kungen – åker vidare mot Paris

LÄS MER:Zelenskyj: Hjälp till Turkiet

LÄS MER:Zelenskyj – kanske på väg till Bryssel

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS