Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Storbritannien hjälper till med underrättelseinformation för att hjälpa USA att ställa två medlemmar ur IS så kallade Beatles-grupp inför rätta, men kommer inte att ställa krav på att dödsstraff inte används. Arkivbild.

Storbritannien hindrar inte dödsdomar

Storbritannien hjälper USA med underrättelseinformation för att två IS-medlemmar ska kunna ställas inför rätta men kommer inte, som brukligt är, att kräva att dödsstraff inte tillämpas i fallet.

Enligt Storbritanniens säkerhetsminister Ben Wallace är en brittisk rättegång inte trolig för Alexanda Kotey och El Shafee Elsheikh, som inte längre är brittiska medborgare eftersom regeringen fråntagit dem medborgarskapen.

- Vi tycker inte att vi har bevis nog här för att ställa dem inför rätta i Storbritannien... det är troligt att det här är en rättegång som kommer att genomföras i USA, säger Wallace i det brittiska underhuset.

Flera parlamentsledamöter upprörs över beslutet att Storbritannien avstår från att försäkra sig om att de två männen inte kommer att dömas till döden, och Amnesty International kallar det "djupt oroande".

De två männen deltog i en sammanslutning av fyra IS-medlemmar som kallats Beatles-gruppen på grund av sina brittiska dialekter.

Gruppen var känd för att videofilma mord och tros ha torterat och dödat många västerländska hjälparbetare och den amerikanske journalisten James Foley.

Den man som uppfattats som "Beatles-gruppens" ledare dödades i ett flyganfall i Syrien 2015. Den fjärde mannen sitter i turkiskt fängelse, dömd för terrorism.