Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

1/5

Storbritannien ger Putin till midnatt

Storbritannien har gett Rysslands president Putin till midnatt för att komma med en förklaring till att hur ett nervgift utvecklat av Sovjet kunnat användas för att slå mot en tidigare rysk dubbelagent och hans dotter i Salisbury.

Storbritanniens premiärminister Theresa May har sagt att det är "högst sannolikt" att Ryssland ligger bakom dådet, efter att nervgiftet som använts identifierats som ett Novichok-gift, en grupp nervgifter utvecklat av Sovjetuninonen under 1970- och 1980-talet.

– Skripal och hans dotter förgiftades med ett militärt nervgift av en typ som utvecklats i Ryssland, sa May enligt Reuters.

– Antingen var det en direkt aktion av den ryska staten riktad mot oss, eller så har Ryssland låtit det här potentiellt katastrofalt skadliga nervgiftet falla i orätta händer.

Ryssland nekar

Men Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov säger att landet inte är inblandat i attacken.

Regeringen i Moskva har kallat upp Storbritanniens ambassadör Laurie Bristow på grund av anklagelserna, enligt ryska medier.

– Ryssland är inte skyldigt. Ryssland är redo att samarbeta i enlighet med konventionen om kemiska vapen, om Storbritannien nedlåter sig till att följa sina internationella förpliktelser i enlighet med samma konvention, säger Sergej Lavrov vid en presskonferens, enligt AFP.

Väst ställer sig bakom Storbritannien

EU-kommissionens vice ordförande Valdis Dombrovskis säger att britterna kan räkna med solidaritet.

– Vi är väldigt bekymrade av situationen, och även av de fynd som Storbritannien hittills har gjort, säger Valdis Dombrovskis, enligt Reuters.

– Storbritannien kan självklart räkna med EU:s solidaritet i den här frågan, säger han.

USA delar Londons bild av att Ryssland troligen ligger bakom försöket att förgifta Sergej Skripal, säger den amerikanske utrikesministern Rex Tillerson i ett uttalande. De ansvariga, både de som utförde försöket och de som beordrade det, måste ställas till svars, anser Tillerson.

Nato-chefen Jens Stoltenberg säger att händelsen oroar försvarsorganisationen.

"Storbritannien är en mycket uppskattad allierad och det som har hänt oroar Nato mycket. Nato är i kontakt med brittiska myndigheter i frågan", säger han i ett uttalande.

"Att använda nervgift är fruktansvärt och helt oacceptabelt", tillade Stoltenberg.

Spekulationer om användande av artikel 5

Nato-chefens skarpa uttalande eldar på spekulationer om att britterna vill använda Natos artikel 5, som säger att en attack mot en medlem är ett angrepp mot alla alliansens medlemmar. Men enligt BBC har Theresa Mays regering sagt att regeringen inte kommer att hänvisa till regeln, utan i stället hitta andra sätt att konfrontera Ryssland.

Brittiska polisen och säkerhetstjänsten ska nu utreda 14 dödsfall som tidigare betraktats som naturliga, men där det kommit fram uppgifter om att Ryssland kan vara inblandat, enligt inrikesminister Amber Rudd.

Hon poängterar samtidigt att det än så länge bara rör sig om just uppgifter.

– Jag vill försäkra mig om att anklagelserna inte är något annat än anklagelser, säger hon.

Allvarligt men stabilt

Tillståndet för 66-årige Skripal och dottern Julia Skripal är allvarligt men stabilt.

Skripal är en pensionerad rysk underrättelseofficer som dömdes för att ha röjt identiteterna på ett antal ryska spioner till Storbritanniens underrättelsetjänst MI6.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.