Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Storbritannien går till val i december

Det brittiska underhuset har röstat ja till premiärminister Boris Johnsons förslag om att nyval ska hållas i Storbritannien den 12 december. Valet kan avgöra utgången för brexit.
– Låt folket avgöra, säger premiärminister Boris Johnson.

Storbritannien går till valurnorna den 12 december, efter att premiärminister Boris Johnsons förslag vunnit en omröstning i underhuset på tisdagskvällen.

LÄS MER: Analys: Ett nyval löser inte krisen – det krävs kompromisser

Regeringen hoppas att valet ska ge en stark majoritet för dem som accepterar det senaste utträdesavtal som förhandlats fram med EU.

– Den här förseningen (av brexit) börjar allvarligt skada nationens intressen. Det finns bara ett sätt att återupprätta tilltron till demokratin och det är att låta folket avgöra, säger Johnson i underhuset.

"Vi är redo för det"

Förslaget gick igenom med 438 röster mot 20, efter att partiet Labour gett upp sitt motstånd.

– Jag är redo för det, vi är redo för det, sa partiledaren Jeremy Corbyn i underhuset.

Jeremy Corbyn, Labour. Bild: UK Parliament/Jessica Taylor

Corbyn motiverar det med att den förlängda tiden för utträdet ur EU, till den 31 januari 2020, gör att man för tillfället nu inte behöver oroa sig för att lämna utan avtal.

– Labour stöder ett val för vi vill att landet ska slippa den här ansvarslösa konservativa regeringen, säger Corbyn i underhuset.

Oavsett vem som blir premiärminister i december kan nyvalet bli ett slut på det låsta läget som paralyserat brittisk politik sedan folkomröstningen 2016, då britterna röstade för att lämna EU.

Krockar med EU-toppmöte

Ett försök från Labour, understött av Skotska nationalistpartiet (SNP) och Liberaldemokraterna att föra fram den 9 december i stället röstades ned under tisdagskvällen.

Därmed kommer valet pikant nog att krocka med årets sista EU-toppmöte den 12-13 december, då de kvarstannande EU-ländernas stats- och regeringschefer bland annat väntas diskutera nästa långtidsbudget.

SNP och Liberaldemokraterna, som båda är starkt EU-vänliga, hoppas att nyvalet ska stärka sidan i parlamentet som är för att stanna kvar i EU.

Oförutsägbart val

På tisdagen valde Boris Johnson att åter välkomna tio av 21 ledamöter som uteslöts ur det konservativa partiet tidigare i höst, efter att de röstat för en lag som förhindrade Storbritannien att lämna EU utan avtal. En av de tio var Winston Churchills barnbarn Nicholas Soames.

Valet i december tros bli det mest oförutsägbara valet på länge, skriver tidningen The Guardian.

Det är också första gången sedan 1923 som britterna går till val strax före jul.

Efter att förslaget gått igenom i House of Lords, det brittiska överhuset, kommer parlamentet att upplösas nästa onsdag för fem veckors valkampanj.

LÄS MER: Löfven: "Ett steg närmare"

LÄS MER: Stefan Löfven om Brexit-avtalet

Fakta: Brittiska val på 2010-talet

Så här har det gått i de tre brittiska parlamentsvalen på 2010-talet:

2010: Efter 13 års Labour-styre går Konservativa partiet kraftigt framåt under nye ledaren David Cameron. 306 mandat totalt för partiet till regeringsmakten i koalition med Liberaldemokraterna som backar marginellt till 57 mandat. Labour tappar nästan hundra mandat till 258.

2015: Hjälpt av löften om en folkomröstning om EU gör Konservativa partiet ett oväntat starkt val och får egen majoritet med 330 mandat. Labour tappar ytterligare till 232, medan Liberaldemokraterna gör ett katastrofval och bara får kvar åtta mandat — och lämnar följaktligen regeringen. I Skottland tar nationalistpartiet SNP nästan storslam med 56 mandat.

2017: Theresa May har ersatt Cameron efter brexitsidans seger i folkomröstningen 2016 och utlyser nyval för att stärka Konservativa partiet inför förhandlingarna med EU. Resultatet blir det omvända: partiet tappar 13 mandat och tvingas förlita sig på stöd från det lilla unionistpartiet DUP i Nordirland för att behålla regeringsmakten. Labour går bättre än väntat, men stannar på 262 mandat, medan SNP får 35 och Liberaldemokraterna 12.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.