Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/4

Storbritannien benådar tusentals homosexuella

I delar av Storbritannien var homosexualitet olagligt fram till 1980. Nu ska regeringen retroaktivt benåda tusentals av de som dömdes under den tidsperioden. Det kan bland annat komma att gälla författaren Oscar Wilde.

Homosexualitet blev dekriminaliserat i England och Wales 1967. Medan det i Skottland och Nordirland dröjde ända fram till 1980. Dessutom var det så sent som 2001 som lagstiftningen ändrades så att byxmyndighet skulle gälla vid 16 års ålder även för homosexuella. Nu tar den brittiska regeringen ytterligare ett steg och ska retroaktivt benåda de som dömdes för homosexualitet under den tid det var olagligt, skriver Buzzfeed News.

Oscar Wilde dömdes till straffarbete

Många av de som dömdes lever fortfarande och kommer att nu rentvås. Även de historiska domar som går att spåra ska tas med i benådningsprocessen. Det kan komma att inkludera författaren Oscar Wilde, som dömdes 1895 till två års straffarbete för att ha haft homosexuella relationer. Det som skulle kunna hindra att Wilde och andra historiska fall benådas är om det är svårt att bevisa att relationerna inte var med minderåriga.

Bygger på domen mot Alan Turing

Bakgrunden till det hela är ett tillägg till en existerande lag som retroaktivt benådade den kända kryptologen Alan Turing 2013. Domen mot Turing på 1950-talet, som fick honom att ta sitt liv, skildrades nyligen i storfilmen "The Imitation Game" med Benedict Cumberbatch i huvudrollen. Den liberaldemokratiske politikern John Sharkey var upphovsman till lagen och ser det som en viktig milstolpe.

– Det här är en stor dag för tusentals familjer i hela Storbritannien som har kämpat för den här frågan i många årtionden, Jag är väldigt tacksam för allt stöd från regeringen och mina kollegor i parlamentet, säger John Sharkey.  

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.