Ett fall av apkoppor har konstaterats i Israel. Arkivbild.
Ett fall av apkoppor har konstaterats i Israel. Arkivbild. Bild: CDC/AP/TT

Storbritannien bekräftar lokal spridning

Storbritannien har konstaterat flera smittofall med apkoppor hos personer utan koppling till resor till Västafrika, enligt hälsomyndigheten.

ANNONS

I fredags rapporterades 20 fall i Storbritannien. Ny statistik kommer på måndagen.

– Risken för befolkningen i allmänhet är fortfarande extremt låg för tillfället, och jag tror att folk måste vara uppmärksamma, säger Susan Hopkins vid myndigheten och lägger till att de flesta vuxna skulle få "relativt milda" symtom.

Det första brittiska fallet konstaterades den 7 maj hos en person som nyligen rest till Nigeria.

Fall i Israel

Det första fallet av apkoppor i Israel har konstaterats hos en man som har kommit hem från utlandet. Han uppges befinna sig på sjukhus i Tel Aviv och vara i gott skick, meddelar landets hälsomyndighet.

ANNONS

Ytterligare misstänkta fall av apkoppor i Israel är under utredning, meddelar hälsomyndigheten som uppmanar alla som kommer från utlandet med feber och utslag att söka läkarhjälp.

Den insjuknade mannen tros vara det första fallet av apkoppor som har konstaterats i Mellanöstern.

"Konsekvenser"

På söndagen sade USA:s president Joe Biden att det finns farhågor kring det nya utbrottet. Detta eftersom en smittspridning skulle leda till "konsekvenser", enligt presidenten.

– De har inte informerat mig om exponeringsnivån ännu, men det är något som alla bör bekymra sig för, sade han.

Biden sade även att arbete pågår för att avgöra vilket vaccin som kan vara effektivt mot apkoppor.

Världshälsoorganisationen (WHO) har konstaterat cirka 80 fall av apkoppor i hela världen, och ungefär 50 misstänkta fall i det pågående utbrottet.

Under måndagen ska EU:s smittskyddsmyndighet ECDC publicera en riskuppskattningsrapport om apkoppor.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS