Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Storbrand i New York – minst 17 döda

Minst 17 personer är döda, varav åtta barn, efter en storbrand i Bronx i New York på söndagen. 200 brandmän deltog i räddningsarbetet i det 19 våningar höga hyreshuset.

Räddningstjänsten i New York larmades vid 11-tiden på förmiddagen, lokal tid, under söndagen. Det var boende på de övre våningarna i det 19 våningar höga hyreshuset i Bronx som larmade, uppger CNN.

Minst 17 personer omkom i branden, varav nio barn, uppger ABC News.

Över 60 personer ska ha skadats, varav 13 uppges ha livshotande skador. Majoriteten av dem som vårdas för livshotande skador är rökskadade.

– Detta kommer att vara en av de värsta bränderna vi sett här i New York i modern tid, säger borgmästaren Eric Adams, till NBC.

200 brandmän bekämpade branden

200 brandmän från New York City Fire Department bekämpade branden, som på söndagskvällen svensk tid kunde släckas. Händelsen kommer dock att få stora och långsiktiga konsekvenser.

– Påverkan av den här branden kommer att ta det till en ny nivå av smärta och desperation i staden, säger borgmästaren till MSNBC.

Vårdas för livshotande skador

Talespersoner från New York City kallar branden i 19-våningsfastigheten, som en av de värsta bränderna på 30 år, då borgmästaren och brandchefen jämförde med en annan brand i Bronx år 1990, när 87 människor omkom.

Chefen för New York City Fire Department, Daniel Nigro, berättade under en presskonferens att en dörr i hyreshuset hade lämnats öppen vilket fick branden och röken att sprida sig.

– Rökutvecklingen i den här byggnaden saknar motstycke, sade Daniel Nigro, till tv-kanalen, och uppger att det definitivt var flera personen som stängdes in av branden i sina lägenheter.

Brandmän som rusade in i fastigheten upptäckte skadade i stort sett på varje våning, sade brandchefen Dan Nigro.

Daniel A. Nigro, chef för New York City Fire Department pratar på en presskonferens vid brandplatsen. Bild: Yuki Iwamura
Daniel A. Nigro, chef för New York City Fire Department pratar på en presskonferens vid brandplatsen. Bild: Yuki Iwamura

Trasigt element tros ligga bakom

Senare under kvällen uppgav räddningstjänsten att man misstänker att ett trasigt värmeelement var vad som orsakade branden.

– Brandmännen har genom fysiska bevis och vittnesmål från de boende kommit fram till att den här branden startade i ett sovrum i ett bärbart, elektrisk värmeelement, säger Daniel Nigro.

Branden spred sig på två våningsplan, men röken spred sig på alla 19 våningarna.

– Vi räknar med ett flertal dödsfall, sade han och berättade att många barn finns bland de rökskadade.

Branden ska nu vara släckt, men räddningstjänsten är kvar på platsen.

Brandchefen Daniel Nigro tror initialt inte att det är något brott som ligger bakom branden, uppger NBC.

Brand i hyreshus i Philadelphia

Så sent som i förra veckan började det att brinna i en hyresfastighet i Philadelphia, där 13 personer omkom, varav sju barn.

LÄS MER: Tändarlek kan orsakat dödlig brand

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.