Storbrand i kemisk fabrik – människor evakueras

En storbrand i en kemisk fabrik i delstaten Illinois riskerar att orsaka en ”miljömässig mardröm”. Människor i närområdet har evakuerats och räddningstjänsten ska låta fabriken ”brinna ner”, rapporterar CNN. En brandman har förts till sjukhus med andningssvårigheter.

ANNONS
|

Branden bröt ut i staden Rockton i delstaten Illinois på måndagsmorgonen lokal tid.

Boende och företag inom cirka 1,5 kilometers radie har evakuerats och invånare inom en radie på fem kilometer har uppmanats att stanna inne samt bära mask inomhus.

LÄS MER:Bygger fyra mil lång mur – för att stoppa migranter

Räddningsledaren Kirk Wilson sa på måndagen att man avslutat vattenbombningen inne i fabriken, och att man nu kommer låta den ”brinna ner”. Något som väntas ta flera dagar.

Brandrök har spridit sig i sydlig och sydvästlig riktning.

Människor i området uppmanas att inte plocka upp brandrelaterat avfall från marken.

En brandman förd till sjukhus

– Vi vet inte vad avfallet innehåller. Plocka inte upp det med era händer. Använd en spade och handskar och separera det från ditt hushållsavfall, så att vi sedan kan kassera det. Vi är beroende av vårt grundvatten i samhället och att säkra det är av yttersta vikt för oss, säger Sandra Martell, folkhälsoadministratör i Winnebago County.

ANNONS

En stor fara nu är om kemiskt avfall skulle landa i floden Rock River, belägen bara 300 meter från fabriken, vilket skulle innebära en ”miljömässig mardröm”, enligt räddningsledare Kirk Wilson.

LÄS MER:Dramatiska videon visar när byggnad rasar – nio döda

En brandman fördes till sjukhus med andningssvårigheter, men ska inte vara allvarligt skadad, uppger räddningstjänsten för CNN. Samtliga 70 anställda på fabriken klarade sig utan skador.

Upp till 175 brandmän från 40 stationer har arbetat på olycksplatsen.

Brandorsaken är ännu okänd.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS