Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

General Mohammad Ali Jafari leder det iranska revolutionsgardet. Arkivbild.

Stora regimtrogna demonstrationer i Iran

Medan världen luftar oro över våldet mot de regimkritiska demonstranterna i Iran genomfördes stora manifestationer till stöd för de styrande i landet. Revolutionsgardets mäktiga utropar att protesterna är över men samtidigt har tre nya dödsoffer noterats.

Tiotusentals människor marscherade genom gatorna i flera iranska städer till stöd för regimen på onsdagen. Många bar iranska flaggor och skanderade antiamerikanska slagord. Under bilder på landets högste ledare ayatolla Ali Khamenei ropade demonstranter också ramsor som "Blodet i våra ådror är en gåva till vår ledare" och "Ledare, vi är redo".

Detta kom sedan regimkritiska protester skakat landet sedan i torsdags. Men general Mohammad Ali Jafari, som leder det politiskt mycket inflytelserika iranska revolutionsgardet, sade på onsdagen att gardet ingripit mot färre än 15 000 "bråkmakare" runt om i landet varav många har gripits och ska bestraffas med fasthet. Enligt Jafari har protesterna avtagit sedan tillgången till sociala medier begränsats.

"I dag kan vi utropa slutet på upproriskheten", säger han enligt ett uttalande på gardets webbsida.

Fler revolutionsgardister

Bara timmar senare rapporterade den iranska nyhetsbyrån Mehr att tre anställda i de iranska säkerhetsstyrkorna dödats i en drabbning med "antirevolutionära element" i Piranshahr i västra Iran under dagen. Senare sades dock att händelsen troligen inte har med de regimkritiska protesterna att göra. De tre dödades i gränstrakterna mot irakiska Kurdistan, där strider uppstår emellanåt med kurdiska separatister.

Fler revolutionsgardister har nu posterats ut i tre särskilt besvärliga provinser: Hamadan, Isfahan and Lorestan.

Irans förhållandevis reformsinnade president Hassan Rohani har talat i telefon med sin turkiske motsvarighet Recep Tayyip Erdogan. Enligt den turkiske presidentens kansli sade Erdogan att "fred och stabilitet" måste upprätthållas i Iran och att han håller med Rohani om att demonstrationsrätten inte får leda till lagbrott.

Minst 24 döda

"President Rohani tackade president Erdogan för hans förnuft och uttryckte hopp om att protesterna ska vara över inom några dagar", står det i ett uttalande från kansliet.

Motsidans demonstrationer började i landets näst största stad Mashhad i torsdags i protest mot det ekonomiska läget i landet. Men de har sedan dess spritt sig över landet och övergått till att riktas mot regimen i sig.

I det slutna landet är det svårt att säkert veta hur många som har skadats och gripits i samband med protesterna, men det rapporteras det om minst 21 döda. Medräknat de tre dödade i Piranshahr blir det 24.

Nya USA-sanktioner

EU:s utrikeschef Federica Mogherini beklagar förlusten av människoliv och kallar dödsfallen oacceptabla. Hon uppmanar "alla berörda att avstå från våld".

Även FN samt de svenska och tyska regeringarna har luftat liknande synpunkter.

I ännu en av flera tweetar om protesterna har USA:s president Donald Trump uttryckt respekt för de regimkritiska demonstranterna: "Ni kommer att se stort stöd från de Förenta staterna vid lämplig tidpunkt!" skriver han.

En källa i Vita huset säger att nya amerikanska sanktioner är att vänta mot iranska personer, företag och organisationer som anses vara aktiva i tillslagen mot de regimkritiska demonstrationerna.