Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Stora protester mot brutalt knivmord på historielärare

Det brutala mordet på en lärare i Paris väcker chock, vrede och sorg. En feg attack mot en landsman och ett offer för ett islamistiskt terrordåd, enligt president Emmanuel Macron. På söndagen demonstrerade tiotusentals fransmän i landet mot våldet.

Ännu en gång inträffar en terrorattack i Frankrike. Mitt i pandemin med stigande smittotal och nya nedstängningar skedde ytterligare ett brutalt mord som väcker starka reaktioner och förstämning. På fredagen blev offret den 47-årige läraren i historia och geografi Samuel Paty.

I närheten av sin arbetsplats i Parisförorten Conflans-Sainte-Honorine angreps han besinningslöst och fick halsen avskuren. Gärningsmannen var en 18-årig man med rötter i Tjetjenien, men född i den ryska huvudstaden Moskva. Han var inte känd av fransk underrättelse- och säkerhetstjänst och motivet tros, enligt åklagaren, ha samband med lärarens lektion i yttrandefrihet.

Enligt åklagaren lade mannen ut en bild på dödsoffret på sociala medier och ett meddelande om att han var gärningsmannen, skriver Reuters. Han sköts i ihjäl kort efter dådet av polis när han spårades och satte sig till motvärn.

LÄS MER: Man halshuggen utanför skola i Paris – utreder terrorbrott

Höll lektion om yttrandefrihet

Bakgrunden är att läraren i början av oktober höll en lektion om det fria ordet och rätten att få yttra sig. Han illustrerade det med en karikatyr av profeten Muhammed. Han ska ha riktat sig till muslimska elever att lämna klassrummet om de kände sig obekväma med det.

Men lektionen väckte hatiska reaktioner på sociala medier. Före mordet ska hot ska ha riktats mot läraren.

– En medborgare har mördats i dag för att han var lärare, och för att han lärde ut yttrandefrihet, sade president Emmanuel Macron vid ett besök på brottsplatsen efter dådet.

Hela landet står bakom sina lärare, förklarade Macron och tillade att terrorister inte kommer att splittra Frankrike och vinna.

Enligt antiterroråklagare Jean-François Ricard hade 18-åringen sökt upp och bett elever att peka ut läraren inför angreppet.

LÄS MER: Parisdådet: Uppenbart islamistisk terror

Elva personer i polisförhör

På söndagen hade en elfte person tagits in av polis som misstänkt för inblandning i mordet eller för att ha upplysningar som kan klarlägga händelseförloppet och leda till gripandet av eventuella medgärningsmän.

Fyra av personerna hämtades under natten mot lördagen varav en är minderårig. De ska vara släkt med gärningsmannen. Bland övriga finns föräldrarna till ett barn som går på den aktuella skolan, enligt vad en källa uppger för nyhetsbyrån Reuters.

En misstänkt uppges vara far till en elev. Han ska ha manat till "mobilisering" mot läraren, enligt åklagaren.

Elever vittnade om lärarens gärning

På lördagen lades blommor utanför skolan Collège du Bois d'Aulne. Flera av lärarens elever uttalade sig:

– Han ville verkligen lära oss saker – ibland hade vi debatter, sade 16-åriga Martial till BBC.

En pappa skriver på Twitter att hans dotter "har gått sönder på grund av det våldsamma i mordet; hur kan jag förklara det otänkbara för henne?".

Ledande muslimer i Frankrike fördömer också attacken i hårda ordalag.

– I en civiliserad värld dödas inte en oskyldig. Barbarism dödar, sade imamen Tareq Oubrou i Bordeaux till France Inter.

Publiceringen av karikatyrteckningar av profeten Mohammed utlöste terrorattentatet mot tidskriften Charlie Hebdo i Paris den 7 januari 2015. Tolv personer dog och elva skadades när två män tog sig in på redaktionen. Bland offren fanns fem satirtecknare. Attacker utfördes även mot en judisk matbutik och fransk polis.

Rättegången mot 13 män och en kvinna misstänkta för inblandning i attackerna inleddes i Paris förra månaden, flera i sin frånvaro. De är anklagade för att ha svarat för anskaffning av vapen och för att ha finansierat och medverkat till terrorism. Flera riskerar vid fällande dom livstids fängelse.

Stora manifestationer under söndagen

På söndagens samlades tiotusentals människor på flera platser i Frankrike för att demonstrera mot våldet och till stöd för läraren, hans familj, vänner, kolleger och elever. I trängsel på På Place de la République i Paris steg applåder spontant när deltagare lyfte fram det numera kända budskapet om solidaritet mot terrorns offer, men nu på ett delvis annat tema: ”Jag är en lärare”.

– Det är absolut viktigt att visa vår mobilisering och vår solidaritet, vår nationella sammanhållning, sade utbildningsminister Jean-Michel Blanquer till France 2, och uppmanande alla att stötta landets lärare.

Premiärminister Jean Castex och Paris borgmästare Anne Hidalgo var närvarande på söndagen. Även i Lyon, Toulouse, Strasbourg, Nantes, Marseille, Lille, Bayonne och Bordeaux pågick eller väntades omfattande manifestationer.

Enligt antiterroråklagaren Jean-François Ricard tyder mordet på att Frankrike fortfarande står inför "ett terrorhot på väldigt hög nivå". Den misstänkte mördaren var dock inte känd hos myndigheterna som något hot. Brottet utreds som "mord med koppling till en terrororganisation".

Fler manifestationer väntar under veckan.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.