Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

EU-minister Hans Dahlgren (S) ser en överhängande risk för att höstens brexitkaos slutar med ett brittiskt EU-utträde utan avtal. Arkivbild. Bild: Stina Stjernkvist/TT
EU-minister Hans Dahlgren (S) ser en överhängande risk för att höstens brexitkaos slutar med ett brittiskt EU-utträde utan avtal. Arkivbild. Bild: Stina Stjernkvist/TT

Stor risk för brittisk krasch ut ur EU

Brexit utan avtal kan vara ett fullbordat faktum om fem veckor.
– Risken är fortfarande överhängande, säger EU-minister Hans Dahlgren (S), efter ett möte med den brittiske brexitministern Steve Barclay i London.

Budskapet från den brittiska regeringen har varit tydligt sedan Boris Johnson tog över som premiärminister efter Theresa May i somras.

– Han är ju väldigt bestämd på att man ska lämna den 1 november, med eller utan avtal. Han är väldigt kategoriskt, säger Hans Dahlgren.

Viktigt för Sverige

Detta var också budskapet från Barclay. Brexitministern var enligt Dahlgren särskilt noga med att förklara varför den brittiska regeringen inte kan acceptera den reservlösning om en öppen gräns mellan EU-landet Irland och brittiska Nordirland efter brexit så länge inget annat går att komma överens om.

Dahlgren förklarade samtidigt för Barclay hur viktigt det är för Sverige att det blir ett ordnat utträde, med ett avtal.

Storbritannien är Sveriges sjunde största exportmarknad och den femte största importmarknaden. Och brexit utan avtal skulle skapa stor osäkerhet, inte minst för de 100 000 svenskarna som bor i Storbritannien och svenska företag med verksamhet som omsätter hundratals miljarder kronor i landet.

– Men jag förhandlar inte med honom. Förhandlingen äger rum mellan britterna och EU-kommissionen, säger Dahlgren.

– Fast det är klart att de har en uppfattning och vi har en annan uppfattning. Det är där vi står, tillägger han.

Dahlgren avstår från att bedöma den brittiska högsta domstolens beslut om att ogiltigförklara stängningen av det brittiska parlamentet till den 14 oktober, som gjorts på initiativ av Boris Johnsons regering.

Ont om tid

Det brittiska parlamentets talman John Bercow har redan kallat samman underhusets ledamöter till lunchtid på onsdagen.

– Vi får se vad som händer nu, säger Dahlgren.

Huvudspåret är att EU och den brittiska regeringen lyckas förhandla fram ett nytt avtal på några veckor. Men det är ont om tid. Åtminstone om tanken är att avtalet ska vara på plats till EU-toppmötet den 17–18 oktober.

EU-sidan har unisont meddelat att de bara ser utrymme för ganska kosmetiska förändringar i det avtal som Theresa May förhandlade fram. Detta trots att avtalet, i lite olika varianter, redan har ratats av det brittiska underhuset tre gånger.

– De principer som ligger bakom det avtal som vi hade med Theresa Mays regering måste stå fast, säger Dahlgren.

Det gäller såväl medborgarnas rättigheter som vad britterna ska betala för skilsmässan (39 miljarder euro), enligt EU-ministern. Men framför allt gäller detta kanske inställningen i frågan om hur gränsen mellan brittiska Nordirland och EU-landet Irland ska hanteras i framtiden.

Har inte gett upp

EU håller än så länge benhårt fast vid att det som nödlösning – om det inte går att göra upp om något annat – ska vara en helt öppen gräns mellan de två länderna på den irländska ön. Från brittisk sida har detta upplägg sågats. Det anses bland annat riskera att splittra Storbritannien i två delar efter brexit.

Dahlgren har inte gett upp hoppet, trots att väldigt lite just nu pekar på att det på några veckor ska gå att få till ett utträdesavtal.

– Det är möjligt. Det har både EU-kommissionens ordförande Jean Claude Juncker och Boris Johnson sagt. De hoppas båda på ett avtal, säger han.

En förlängd förhandlingsfrist är en alternativ väg att gå. Men Boris Johnson har sagt att han hellre ligger "död i ett dike" än begär detta – trots att det brittiska underhuset i lag har instruerat regeringen att om det inte finns något godkänt utträdesavtal på plats den 19 oktober lägga fram en begäran om en tremånaders förlängning av förhandlingsfristen, till den 31 januari 2020.

Nyval eller folkomröstning

En sådan förlängning måste även godkännas av EU, vilket inte är helt självklart.

– Men om det finns en påtaglig anledning till att förlänga kommer vi inte att stå i vägen för det. Det skulle kunna vara en ny folkomröstning eller nyval i Storbritannien, säger Dahlgren.

Förutom mötet med Steve Barclay träffar Dahlgren på resan till Storbritannien svenska företag och medborgare i London, för att prata om hur de påverkas om det blir ett avtalslöst utträde. Dahlgren ska även besöka socialdemokratiska Labours partikongress i Brighton för att lyssna på ett tal av oppositionsledaren Jeremy Corbyn.

Joakim Goksör/TT

Stephen Barclay har som brexitminister som uppdrag att bädda för att ta Storbritannien ut ur EU den 31 oktober, med eller utan ett utträdesavtal på plats. Arkivbild. Bild: Stefan Rousseau/AP/TT
Stephen Barclay har som brexitminister som uppdrag att bädda för att ta Storbritannien ut ur EU den 31 oktober, med eller utan ett utträdesavtal på plats. Arkivbild. Bild: Stefan Rousseau/AP/TT
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson har sagt att han hellre ligger "död i ett dike" än ansöker om förlängd förhandlingstid om brexit av EU. Arkivbild. Bild: Frank Augstein/AP/TT
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson har sagt att han hellre ligger "död i ett dike" än ansöker om förlängd förhandlingstid om brexit av EU. Arkivbild. Bild: Frank Augstein/AP/TT

En majoritet av de brittiska väljarna, 52 procent, röstade den 23 juni 2016 för att Storbritannien ska lämna EU. Sedan dess har det varit en stundtals kaotisk brexitprocess. Hur det slutar är fortfarande svårt att säga.

Här är några av de viktigaste stegen som har tagits på vägen mot brexit efter folkomröstningen för drygt tre år sedan.

Mars 2017 Storbritannien lämnar in en ansökan om utträde ur EU.

Juni 2017 Förhandlingar mellan EU och Storbritannien om hur brexit ska gå till inleds.

November 2018 Storbritanniens premiärminister Theresa May får klart ett utträdesavtal med EU (som sedan i tre olika tappningar ratas av det brittiska underhuset).

Juli 2019 Storbritannien får en ny premiärminister, Boris Johnson, som lovar att ta landet ut ur EU – med eller utan ett utträdesavtal – den 31 oktober.

September 2019 Det brittiska parlamentet säger nej till ett regeringsförslag om nyval och stiftar i stället en lag som säger att regeringen måste ansöka om tre månaders förlängd förhandlingsfrist om det inte finns något utträdesavtal med EU godkänt av parlamentet den 19 oktober. Det brittiska underhuset stängs därefter ned till den 14 oktober på initiativ av Boris Johnson – ett beslut som har ogiltigförklarades av Högsta domstolen i London.

Källor: BBC, Reuters