Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Stor oro för fler våldsdåd i USA

En ensam tidigare marinkårssoldat som manat till våld mot polisen. Bilden klarnar efter skottdramat i Baton Rogue som kostade tre poliser livet. Oron tilltar för ytterligare våldsdåd.

Larmsamtalet till polisen tros ha kommit från gärningsmannen. Den 29-årige Gavin Long hade tjänstgjort i marinkåren i Irak och var van vid att hantera vapen. Han kom från Kansas City men reste till Dallas efter polisskjutningen och stal sedan en hyrbil och åkte vidare till Baton Rogue i Lousiana. Det var där som en svart man för en tid sedan sköts ihjäl av polis.
Gavin Long har lagt ut en video på Youtube där han tar avstånd från fredliga protester, liknande dem som organisationen Black Lives Matter förespråkar. Long föreslår istället våld och pekar i videon på sitt eget huvud när han säger att poliser inte förstår ord utan bara blod och pengar. 

Gavin Long sköt sex poliser när de kom till vägen dit de larmats. Tre av dem dog och tre är skadade. Gavin Long sköts ihjäl i skottdramat. Både svarta och vita poliser sköts, Long själv är svart.
Dåden i Dallas och Baton Rouge var båda välplanerade av unga svarta män med militär bakgrund, männen har beskrivits som psykiskt instabila. De har valt ut poliser som offer och hänvisat till polisvåldet mot svarta som lett till protester de senaste åren.
Att diskutera den militära vapenträningen, som utnyttjas av civila efter militärtjänstgöringen, är svårt i USA. Likaså den psykiska ohälsan bland veteranerna som kommit hem från krigen i Irak och Afghanistan. Veteraner beskrivs helst som hjältar och patrioter och den mörka baksidan är bristfälligt dokumenterad.
Ilskan i det svarta samhället över polisvåldet har splittrat aktionsgrupper och grannsamverkan. Fredliga protester ifrågasätts av radikala grupper på samma sätt som Martin Luther Kings medborgarrättskamp på 1960-talet avfärdades av grupperingar som enbart såg våld som lösningen.

President Barack Obama fördömer det senaste dådet mot poliserna i Baton Rouge och säger att ingenting motiverar att polis och räddningsmanskap i ambulanser och brandbilar utsätts för attacker och dödligt våld.
Uppmaningarna om lugn och försoning från alla håll är ett sätt att både visa förståelse och sympati med svarta som utsätts för övervåld av polisen, och uppställning för polisernas tuffa och utsatta arbete. 
Det finns en överrepresentation av svarta i brottsstatistiken men frågan är om det beror på de faktiska omständigheterna eller på att polisen ingriper oftare mot svarta än vita. Svarta är också överrepresenterade i arbetslöshetsstatistiken och har i genomsnitt lägre inkomster än vita vilket späder på ojämlikheten och ger utrymme för tolkningar i rasistiska termer.

I flera amerikanska storstäder reagerar polisen på framställningen av kåren som rasistisk och skjutgalen. På temat "sköt-er-själva" har polis tidvis vägrat att rycka ut till områden där våld mot polis och räddningspersonal är vanligt. 
President Barack Obama var därför noga med att påpeka att polisen är en grundbult i det demokratiska samhället och att våld mot poliser som gör sitt jobb är oacceptabelt.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.