Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Burmas ledare Aung San Suu Kyi.

Stor andel barn bland flyende rohingyer

Över hälften av de hundratusentals rohingyer som flytt vad FN beskriver som en etnisk rensning är barn, enligt Unicef. Behovet av nödhjälp är enormt. Samtidigt hindrar Burma en amerikansk representant från att besöka regionen där oroligheterna bröt ut.

Den amerikanske diplomaten Patrick Murphy befinner sig i Burma för att bland annat trycka på för att humanitär hjälp bättre ska nå fram till konfliktområdet, enligt USA:s utrikesdepartement.

Han kommer att träffa regeringsföreträdare och guvernören för Rakhine, varifrån rohingyerna flyr.

"Inte tillåtet"

Men Murphy får inte besöka de norra delarna av delstaten, där våldsamheterna bröt ut i slutet av augusti. "Inte tillåtet", lyder statssekreteraren Tin Maung Swes korta svar, enligt Reuters.

Närmare 400 000 rohingyer har flytt över gränsen till Bangladesh för att undkomma den burmesiska militärens aggressiva insats i regionen. 240 000 av flyktingarna är barn, varav 36 000 under ett år gamla, enligt FN:s barnfond Unicef.

Burma hävdar att man inte stoppat hjälparbetare från att ta sig till de värst drabbade områdena, men betonar samtidigt att säkerhetsproblem kan skapa svårigheter för myndigheterna.

Lovar framkomlighet

FN uppmanar landet att upphöra med våldet, och anklagar militären för att medvetet vilja driva bort landets sedan länge förtryckta muslimska minoritet rohingya. Burma slår ifrån sig kritiken och hävdar att dess säkerhetsstyrkor svarar på hotet från terrorister.

Burmas ledare Aung San Suu Kyi, som tilldelades Nobels fredspris för sin kamp för demokrati, har fått hård internationell kritik för att låta militäroffensiven fortgå.

I ett telefonsamtal med vännen och majoritetsledaren i den amerikanska senaten, Mitch McConnell, lovar hon dock att arbeta för "omedelbar och förbättrad framkomlighet för humanitär hjälp", enligt McConnell.