Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Coronatestning i New Delhi. Bild från tidigare i veckan. Bild: Manish Swarup/AP/TT
Coronatestning i New Delhi. Bild från tidigare i veckan. Bild: Manish Swarup/AP/TT

Stor ökning av virusfall väntas i Indien

Än har Indien inte nått sin virustopp och experter flaggar för att antalet bekräftade fall kan komma att överstiga miljonen innan juli månad är över.

Landet har nått den dystra milstolpen 500 000 bekräftat smittade. Det uppger myndigheterna, som rapporterar att 18 500 nya coronafall har upptäckts under det senaste dygnet. Bara länder som USA, Brasilien och Ryssland har noterat fler fall.

De indiska siffrorna tros öka markant den närmaste tiden och en del delstater överväger att införa nya nedstängningar. Den nationella nedstängningen som inleddes i slutet av mars har gradvis lättats.

Finns oro

Viruset har främst slagit hårt mot landets tätbefolkade städer och det finns en stor oro för exempelvis New Delhi, som gått om Bombay i antalet bekräftade fall.

Regeringen har fått kritik för att testningen inte har kommit i gång ordentligt och enligt experter kan antalet officiellt smittade stiga över en miljon innan juli månads slut.

Myndigheterna i New Delhi har kallat in 33 000 anställda inom hälso- och sjukvården som fått i uppdrag att undersöka omkring två miljoner personer i nedstängda områden i mångmiljonstaden.

På många håll i landet förväntar man sig en våg av nya fall de närmaste veckorna.

"Diffus spridning"

Såvida man inte håller hårt på den fysiska distanseringen eller inför tuffa nedstängningar så kommer troligtvis smittspridningen att öka, menar Anant Bhan, en av landets ledande smittskyddsexperter.

– Till skillnad från Kina, där pandemin var mer koncentrerad runt Wuhan och några få andra städer, har Indien en mer diffus spridning som gör det lite mer utmanande för sjukvården, säger han och tillägger att Indien kan komma att se många "toppar" den närmaste tiden då smittspridningen varierar mycket i landet.

Fokus bör ligga på att förhindra att människor dör av viruset och inte köra fast i att antalet fall ökar.

– Siffran kommer att stiga, säger läkaren Manoj Murhekar till nyhetsbyrån Reuters.

Sammanlagt har nära 16 000 personer i Indien avlidit efter att ha smittats.

En del delstater överväger att införa tuffare restriktioner när antalet smittade i landet stiger.
En del delstater överväger att införa tuffare restriktioner när antalet smittade i landet stiger. Bild: Manish Swarup