Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Antalet covidsmittade och avlidna i Rumänien ökar. Bilden från universitetssjukhusets bårhus i Bukarest i november. Arkivbild.
Antalet covidsmittade och avlidna i Rumänien ökar. Bilden från universitetssjukhusets bårhus i Bukarest i november. Arkivbild. Bild: Vadim Ghirda/AP/TT

Stor ökning av smittade och döda i Rumänien

Antalet smittade i covid-19 i Rumänien tog ett stort kliv upp under onsdagen till nästan 35 000 nya fall, närmast dubbelt så många som dagen före. Det är andra dagen i rad som antalet nya smittade slår rekord i landet.

Även antalet döda med covid, 94 personer, är det högsta på över en månad. Tre fjärdedelar av dem var ovaccinerade, liksom över 80 procent av covidpatienterna som nu fyller landets intensivvårdsavdelningar, enligt officiell statistik.

Rumänien har den näst sämsta vaccinationsgraden i EU: 41 procent färdigvaccinerade mot ett snitt på drygt 70 procent i unionen. Endast Bulgarien har lägre antal fullvaccinerade, cirka 28 procent enligt ourworldindata.

Antalet som vårdas på sjukhus samt de som avlidit är fortfarande lägre än förra hösten, tack vare att den mildare omikronvarianten av viruset dominerar.