Steve Bannon, tidigare chefsstrateg till USA:s president Donald Trump, kan få problem att finansiera radikala högerkrafter inför EU-valet i maj. Arkivbild.
Steve Bannon, tidigare chefsstrateg till USA:s president Donald Trump, kan få problem att finansiera radikala högerkrafter inför EU-valet i maj. Arkivbild.

Stopp för Bannons pengar inför EU-valet

Superpopulisten Steve Bannons planerade högerrevolt i Europa stöter på patrull i form av vallagar som inte tillåter utländsk finansiering.

ANNONS
|

President Donald Trumps avpolleterade chefsstrateg är numera mestadels inriktad på att ge högerpopulister och den yttre högern i Europa en hjälpande hand. Siktet är inställt på EU-valet i maj 2019.

I Bryssel har Bannon etablerat stiftelsen The Movement (Rörelsen) som stöder högerradikala krafter med röstdata, analyser, kandidatutnämningar, råd om sociala medier med mera. Hans löfte är att upprätta "krigsrum" runt om i Europa.

Den stenrike förre investeringsbankiren räknar med att ur egen fick betala 5–15 miljoner dollar fram till valdagen.

Inser problemet

Nu har The Guardian undersökt vilka europeiska partier som kan och vill ta emot Bannons stöd.

ANNONS

Det visar sig att nio av 13 länder som Bannon inriktar sig på har vallagar med förbud eller stränga restriktioner mot partibidrag från utländska finansiärer. Den brittiska tidningen hänvisar till besked från valmyndigheter eller relevanta departement i de aktuella länderna.

- Jag är inte helt oense med er, säger Bannon till The Guardian.

- Jag tror att det finns mer flexibilitet inom vissa områden. Men det finns ingen chans att vi någonsin skulle bryta mot lagen.

SD avvisande

Sverige är ett av de fyra länder som tillåter att utländska aktörer betalar för valkampanjer. Men Sverigedemokraterna tar sin hand från Bannon.

- Det blir ingen valsamverkan. Bannon är en amerikansk rådgivare som inte vet något om Europa. Vi sköter vår valkampanj själva och behöver ingen amerikan för detta, säger EU-parlamentarikern Peter Lundgren (SD) till nyhetssajten Europaportalen.

ANNONS

De enda länder med villiga partier och tillräckligt eftergivna vallagar är Italien och Nederländerna. Det nationalistiska partiet Italiens bröder och det populistiska och EU-skeptiska partiet Lega, ofta etiketterat som högerextremt och främlingsfientligt, har anmält intresse och den islamfientlige nederländske politikern Geert Wilders välkomnar Bannons ingripande i valet till EU-parlamentet.

TT

Fakta: Val till Europaparlementet

Val till Europaparlamentet äger rum den 23–26 maj 2019. I Sverige genomförs röstningen söndagen den 26 maj. Förtidsröstningen i Sverige startar den 8 maj.

Det totala antalet platser i Europaparlamentet minskas efter valet från 751 till 705 på grund av att Storbritannien lämnar EU.

Antalet svenska Europaparlamentariker kommer efter valet att öka från 20 till 21 för att uppnå bättre proportionalitet i förhållande till folkmängden.

Källa: Europaportalen

ANNONS