Stonehenge, stenformationen vars ursprung gäckat historiker genom tiderna, kan nu förlora sin status som världsarv.
Stonehenge, stenformationen vars ursprung gäckat historiker genom tiderna, kan nu förlora sin status som världsarv. Bild: Adam Davy

Stonehenge kan förlora status som världsarv

Den världsberömda stensättningen Stonehenge kan snart förlora sin status som världsarv, rapporterar The Guardian. Anledningen ska vara byggnationen av en tunnel, som i sådana fall skulle göra oåterkallelig skada på ett område av ”enastående universellt värde”.

ANNONS
|

Världsarvsorganisationen Unesco bekräftar för The Guardian att Stonehenge, den mystiska stensättningen i sydvästra England, placerats på dess lista över världsarv ”i fara”.

Anledningen ska vara att den brittiska regeringen lagt fram byggplaner till en jättetunnel, med en prislapp på runt 1,7 miljarder pund, i nära anslutning till det berömda världsarvet.

LÄS MER:Australien duckar riskstatus för hotat rev

Unesco har vid flera tillfällen försökt lobba för förändringar i byggplanerna, med motivationen att platsens historiska värde skulle lida ”omfattande skador” om planerna blev verklighet. Grant Shapps, Storbritanniens transportminister, lade till synes dövörat till och fortsatte med planerna som tänkt.

Unesco ska sedan dess ha uteslutit idén om framtida samtal i frågan, såvida inte den brittiska regeringen ändrar byggplanerna. I ett uttalande sa de att ”det är oklart vad som rimligtvis kan åstadkommas genom vidare engagemang, då det inte skulle vara möjligt att kompensera för de oacceptabelt ogynnsamma konsekvenser av planerna som ligger på bordet.”

ANNONS

LÄS MER:Liverpool förlorar sin plats på världsarvslista

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS