Kriget i Ukraina kommer pågå länge ännu. Vladimir Putin har inga planer på fred i Ukraina, utan planerar för att långt krig, säger Jens Stoltenberg till brittiska The Guardian.
Ryssland har ökat sin militära produktion och sökt sig till auktoritära regimer, som Iran och Nordkorea, för att försöka få fler vapen. Striderna är nu så intensiva att Ukraina gör åt fler artillerigranater än vad väst kan producera. Västländerna måste ställa in sig på att leverera vapen till Kiev under lång tid, menar Stoltenberg.
– Behovet kommer att fortsätta att finnas, för det här är ett utmattningskrig; det här handlar om industriell kapacitet för att upprätthålla stödet, säger generalsekreteraren.

EU:s jättebeslut räcker ett halvår
Tidigare i veckan enades EU om att förse Ukraina med en miljon artillerigranater, vilket räcker ungefär ett halvår.
Striderna i Bachmut visar enligt Stoltenberg att Ryssland är villigt att kasta in ”tusentals och åter tusentals” trupper och ta ”många offer för minimal vinst”. Samtidigt gör Ryssland åt betydligt mer artillerigranater per dag än Ukraina.
Enligt Stoltenberg är det av stor vikt att avskräcka Kina från att leverera vapen till Ryssland, som också saknar viktig ammunition. Kinas ledare Xi Jinping, som inte har fördömt Rysslands invasion av Ukraina, besökte Moskva under veckan för att fördjupa samarbetet länderna emellan. Han har varnats av flera Natoländer för konsekvenser om Kina skulle besluta sig för att skicka vapen till Putin.
Stridsflyg inte uteslutet i framtiden
Väst har gett Ukraina ansenliga mängder vapen, fordon och ammunition redan, tillräckligt för att landet ska kunna ta tillbaka territorium, tror Stoltenberg. Generalsekreteraren utesluter dock inte att Natoländerna skulle kunna gå ännu längre och leverera västerländska stridsflygplan till Ukraina i framtiden. Tidigare i mars beslutade Polen och Slovakien att skicka 17 stridsflyg av den sovjetiska modellen Mig-29 till Ukraina.
– Vi bör fortsätta att ta itu med behovet av mer kapacitet, säger Jens Stoltenberg.
Den tidigare norske statsministern har varit Natos generalsekreterare i nära nio år och fått sin mandatperiod förlängd tre gånger, trots att han velat sluta. Men i oktober är det slut på riktigt.
– Jag har gjort klart att min mandatperiod slutar i höst, säger han.
LÄS OCKSÅ: Riksdagen röstar ja till svenskt Nato-medlemskap
LÄS OCKSÅ: Putin och Xi: Aldrig kärnvapenkrig
LÄS OCKSÅ: Kristersson säker på Natomedlemskap snart
Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.
Kommentarer
Kommentera artikeln
Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.