Enligt Natochefen Jens Stoltenberg krävs ett utökat stöd till Ukraina.
Enligt Natochefen Jens Stoltenberg krävs ett utökat stöd till Ukraina. Bild: AP/TT

Stoltenberg: Putin planerar för mer krig

Natochefen Jens Stoltenberg upprepar att stödet till Ukraina måste fortsätta – och öka.
– Putin planerar inte för fred – han planerar för mer krig och nya offensiver, säger han under säkerhetskonferensen i München.

I sitt tal under konferensen på lördagen upprepar Natochefen att stödet till Ukraina inte bara måste fortsätta, utan även öka.

– Putin planerar inte för fred – han planerar för mer krig och nya offensiver. Inget tyder på något annat, sade Stoltenberg.

Enligt Natochefen finns inga indikationer på att den ryska presidenten skulle ha ändrat sina ambitioner – snarare visar alla tecken på att han mobiliserar hundratusentals trupper och lägger allt mer pengar på krigsekonomin.

– Så vi måste ge Ukraina vad de behöver för att vinna och segra som en suverän, självständig stat i Europa, säger Stoltenberg.

"Största risken om Putin vinner"

Enligt Jens Stoltenberg fanns underrättelseuppgifter på att Moskva planerade att invadera Ukraina långt före själva invasionen, och i sitt tal kommenterade han även oron kring att Natos stöd till Ukraina kan riskera att trigga en eskalering.

– Låt mig vara tydlig: Det finns inga riskfria alternativ. Men den största risken är om Putin segrar. Om Putin segrar i Ukraina kommer budskapet till honom och andra auktoritära ledare vara att de kan använda våld för att få vad de vill, sa Stoltenberg.

Harris: "Brott mot mänskligheten"

Den amerikanska vicepresidenten Kamala Harris säger i sitt anförande att USA anser det som fastslaget att Ryssland genom invasionen av Ukraina har gjort sig skyldig till brott mot mänskligheten.

– Vi har studerat fakta och det råder inga tvivel om att det rör sig om brott mot mänskligheten, säger hon.

Harris listar ihållande attacker på civila och civila mål, avrättningsliknande dödande, deportationer av barn och tortyr.

– Mitt budskap till förövarna och deras överordnade är att ni kommer att ställas till svars.

"Tiden inte på Putins sida"

Harris uttalar sig även om USA:s och Europas förmåga att hålla sams mot Vladimir Putin.

– Det råder inga tvivel om att vår enighet består, men vi kommer att få uppleva fler mörka stunder.

Putin verkar tro att han kan vänta ut väst tills stödet för Ukraina viker, fortsätter hon och hävdar att den ryske presidenten i så fall lurar sig själv. Han har fel.

– Tiden är inte på Putins sida, säger Harris.

Hon lovar att USA ska hålla ut och stödja Ukraina så länge det behövs.

"Gjorde stort misstag"

Under ett panelsamtal med EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen på lördagsförmiddagen sade Finlands statsminister Sanna Marin att man gjorde ett stort misstag som inte reagerade mer kraftfullt när Ryssland invaderade Ukraina 2014.

– Vi gjorde ett stort misstag då att inte reagera starkare. Om vi hade reagerat starkare vid Krim så hade kriget inte hänt. Jag tror att Ryssland tänkte att det skulle vara precis som vid Krim – Ukraina skulle öppet välkomna dem och det skulle bara pågå i några veckor och sedan skulle Putin vinna, enkelt och smidigt.

Hennes uttalande möttes av applåder i salen.

Marin sade även att det var uppenbart att Ryssland skulle attackera Ukraina den 24 februari för snart ett år sedan.

– Vi ville inte tro det. Vi försökte allt vi kunde med diplomatisk lösning, det var såklart rätt. Men om man ser tillbaka så var det uppenbart att Ryssland skulle attackera Ukraina.

– Nu måste vi lära oss läxan. Och den huvudsakliga läxan är att inte vara naiv. Vi kan inte vara naiva. Jag vill också ha en vacker värld som är god, säker och där vi inte behöver lägga pengar på militär. Jag vill också ha den världen. Men den världen är inte verklig, sa Marin.