Stoltenberg håller pressträff efter försvarsministermöte

Nato ser inga tecken på att Ryssland förbereder sig för fred, säger generalsekreterare Jens Stoltenberg under en presskonferens. Medlemsländerna ska därför ha tagit beslut om att öka produktionen av ammunition, för att säkra ett fortsatt stöd till Ukraina.
Samtidigt säger han att beslutet om Sveriges inträde i Nato är en fråga för Turkiet, inte försvarsorganisationen.

ANNONS
|

Försvarsministrarna har bland annat diskuterat ytterligare hjälp till Ukraina, bland annat i form av nya vapendonationer och utbildning av ukrainsk militär.

– Vi ser inga tecken på att Ryssland förbereder sig för fred. Tvärtom sätter man i gång nya offensiver, säger Stoltenberg.

Försvarsministrarna ska också ha kommit överens om nya steg för försvarsberedskap i avskräckande syfte, säger Stoltenberg. Det inkluderar ytterligare stöd till Bosnien, Moldavien och Georgien.

– Vi kom överens om att utöka vårt arbete för ett skräddarsytt stöd till deras försvars- och motståndsförmågor och samarbete med Nato, säger han under presskonferensen.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg under onsdagens presskonferens.
Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg under onsdagens presskonferens. Bild: Olivier Matthys

Stoltenberg: Sveriges inträde en fråga för Turkiet

Natoländernas stöd till Ukraina har utarmat tidigare materiellager, säger generalsekreteraren. Länderna ska därför ha kommit överens om att öka produktionen av vapen och ammunition.

ANNONS

– Vad vi ser är en enorm användning av ammunition, säger Stoltenberg på en reporterfråga, och nämner ett antal länder som lovat att trappa upp produktionen. Däri ingår bland annat Tyskland, Norge och Frankrike.

På TT:s fråga om Nato planerar att hålla på ratificeringen av Finland, även om Turkiet släpper igenom Finland före Sverige, svarar Stoltenberg att beslutet ligger hos Turkiet.

– Det är inte ett Natobeslut, det är ett beslut för Turkiet, säger han.

Stoltenberg vidhåller samtidigt att han flera gånger yrkat för att Turkiet ska ratificera båda samtidigt, men att Nato självt inte kan ta några ytterligare beslut om ratificeringsprocessen.

LÄS MER:Socialdemokraterna kritiserar regeringen om Nato

LÄS MER:Fem punkter: Därför är Sverige redan med i Nato

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS