Högerpopulisten Steve Bannon, som var den dåvarande presidenten Donald Trumps förste chefsstrateg, överlämnar sig till myndigheterna.
Högerpopulisten Steve Bannon, som var den dåvarande presidenten Donald Trumps förste chefsstrateg, överlämnar sig till myndigheterna. Bild: Carolyn Kaster/AP/TT

Steve Bannon överlämnade sig till FBI

Steve Bannon, kontroversiell tidigare chefsstrateg hos expresident Donald Trump, överlämnade sig till federala myndigheter sedan han åtalats för trots mot kongressen.

Bannon överlämnade sig på måndagsmorgonen.

– Vi kommer att sänka Biden-regimen, sade han till ett pressuppbåd utanför federala polisen FBI:s kontor i Washington DC.

Under eftermiddagen hölls en första förhandling i en federal domstol, där Bannon inte tog ställning till anklagelserna. Han släpptes senare, men hans pass beslagtogs och han förväntas dyka upp i en domstol nästa vecka igen.

Bannon åtalades av en federal åtalsjury i fredags, i ljuset av att han vägrat att vittna inför den kongressutredning som utreder den dödliga stormningen av Kapitolium den 6 januari. Han motsatte sig också beslutet att överlämna adekvata dokument till kongressen.

Bannon vägrade infinna sig inför kongressutredningen med hänvisning till det särskilda juridiska skydd (på engelska "executive privilege") som omfattar presidentämbetet. Eftersom Bannon varken var Vita hus- eller statsanställd när stormningen skedde har detta dock ifrågasatts.

Donald Trump avskedade sin chefsstrateg 2017, men de två behöll kontakten. Enligt uppgifter i boken "Peril" uppmanade Bannon i ett telefonsamtal i december i fjol Trump – som då förde fram falska anklagelser om valfusk – att fokusera på den 6 januari, det datum elektorsrösterna och därmed Joe Bidens valseger skulle fastställas av kongressen.