Bomben som anträffades i Kiels hamnområde i måndags uppges komma från andra världskriget och vara av en typ som det brittiska flygvapnet använde under andra världskriget.
Bomben som anträffades i Kiels hamnområde i måndags uppges komma från andra världskriget och vara av en typ som det brittiska flygvapnet använde under andra världskriget. Bild: Polizeidirektion Kiel

Stenafärja fick byta kaj när bomb desarmerades

Under onsdagen desarmerade den tyska polisen en över 200 kilo tung brittisk flygbomb från andra världskriget. Bomben anträffades i hamnen i Kiel i måndags och under desarmeringen fick Stena Lines färja från Göteborg släppa av sina Kielresenärer vid en alternativ kaj.
– Vi kunde inte lägga till vid Schwedenkai utan fick köra in våra resenärer med bussar till Kiel, säger Stena Lines presschef Carl Mårtensson.

ANNONS
|

Den omkring 75 år gamla bomben hittades enligt den tyska polisen under måndagen i samband med ett byggnadsarbete vid hamnen i Kiel och uppges vara av en typ som det brittiska flygvapnet använde under andra världskriget.

Under onsdagen oskadliggjordes bomben som uppgavs vara i dåligt skick av den tyska polisens bombgrupp vid en kaj i hamnområdet.

Innan den planerade desarmeringen evakuerades omkring 3 000 personer i Kiel.

Bomben kunde oskadliggöras genom att bombgruppen kunde beskära den med ett avancerat vattenskärarverktyg.
Bomben kunde oskadliggöras genom att bombgruppen kunde beskära den med ett avancerat vattenskärarverktyg. Bild: Polizeidirektion Kiel

Polisen flög också med drönare över evakueringszonen för att säkerställa att inga personer befann sig inom den under tiden som polisens arbete pågick.

I ett pressmeddelande uppger den tyska polisen att man under arbetet med att evakuera personer bland annat fick väcka svenska och norska lastbilsförare vid Schwedenkai där Stena Lines Kielfärja från Göteborg vid normala omständigheter lägger till i den tyska hamnstaden.

ANNONS

LÄS MER:Kattunge tog Stenafärjan till Danmark från Göteborg

Under bombgruppens arbete som pågick mellan 10.30-tiden och fram till 13-tiden på onsdagen fick också Stena Lines Kielfärja lägga till och släppa av sina passagerare vid en kaj utanför evakueringszonen.

– Vår kaj ligger mitt emot platsen där bomben desarmerades och vi fick därför använda en annan kaj och under den här tiden så bussade vi in våra resenärer som inte rest med fordon till Kiel, säger Stena Lines presschef, Carl Mårtensson.

Enligt den tyska polisen gick arbetet med att oskadliggöra bomben enligt plan, och ingen person ska ha kommit till skada i samband med händelsen.

Senare under onsdagseftermiddagen kunde Stena Line återvända till Schwedenkai.

ANNONS