Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Statsminister Stefan Löfven ser positivt på det avtal som lagts fram. Bild: Hanna Rydén
Statsminister Stefan Löfven ser positivt på det avtal som lagts fram. Bild: Hanna Rydén

Stefan Löfven om Brexit-avtalet

"Positivt, i rätt riktning, men ingenting är klart."
Så kommenterar Sveriges statsminister Stefan Löfven det nya brexitavtalet på väg in till EU-toppmötet i Bryssel.

Snart möts EU-ländernas stats- och regeringschefer i Europeiska rådet för att diskutera brexit. Under torsdagen kom beskedet som många väntat på: EU och Storbritannien är överens om ett avtal för brexit.

På väg in till mötet kommenterar Sveriges statsminister Stefan Löfven avtalet som har slutits idag.

– Det är positivt att förhandlarna har kommit överens. Vi vill ha en ordnad brexit och nu ser det ut som att vi har tagit ett steg närmare det. Dock är inte minst beslutet i engelska parlamentet kvar, säger Stefan Löfven till ett stort pressuppbåd på plats i Bryssel.

Vad händer om brittiska parlamentet på lördag röstar nej?

– Då är vi dessvärre tillbaka på hotet om ett oordnat utträde. Det ser väldigt jämt ut i det brittiska parlamentet så det är ovisst vad som kommer att hända säger han och fortsätter:

– När vi nu har gjort en ny sådan här runda och det ändå inte godkänns så vet jag inte vilken gång i ordningen som det brittiska parlamentet inte godkänner ett avtal. Då blir det väldigt svårt. Vi arbetar och har arbetat hela tiden med att få till ett ordnat utträde, men ska man säga nej en gång till ser det kärvt ut.

Förväntar du dig ett politiskt godkännande på toppmötet eller blir det en mer slutgiltig lösning här?

– Länderna har ju inte hunnit se avtalet än. Just nu görs analyser i många länder. Exakt hur snabbt man kommer fram ska vi låta vara osagt. Men min bedömning är att vi vill ta det här vidare och vi stöder en fortsatt process med det här avtalet som grund.

På direkt fråga från GP om Löfven blev överraskad att det faktiskt blev ett avtal precis i tid till toppmötet.

– Nja, vi har ju hört den senaste veckan-två veckor att diskussionerna har varit igång så helt överraskad är jag inte. Det är en väldigt positiv utveckling, men ingenting är klart.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.